MÖRKRET VET

Nov 5th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till Mörkret vetAv Arnaldur Indriðason
Myrkri∂ veit, 2017
Översättning Ingela Jansson
Norstedts, 2020
ISBN

Islands mest lästa kriminalförfattare Arnaldur Indriðason introducerar här en ny problemlösare, den pensionerade kriminalkommissarien Konrád, en sömnlös änkling som saknar sin hustru. Islands glaciärer minskar snabbt och drar till sig turister som vill vandra på dem medan tid är. En grupp från tyska Wolfsburg hittar en död man fastfrusen i isen.

Det är Sigurdvin, en småredare som mördats 1985, men Konrád och hans kriminalare hittade aldrig liket och inte heller gärningsmannen. Ett gravt misslyckande som Konrád burit med sig alla sina yrkesår. Hjaltalín, en fd kompanjon till Sigurvin misstänktes genast. Han ansåg sig lurad av Sigurvin, hade häftigt humör och hade också hotat honom. Men han nekade envist och  det fanns inga bevis.

Nu 30 år senare häktas Hjaltalín omedelbart. Han är i 60-årsåldern och döende i cancer och vill inte tala med någon annan än Konrád. Han nekar fortfarande till mordet och bönfaller Konrád att om mördaren grips se till att han får betala dyrt för att Hjaltalín fått leva resten av sitt liv med alla misstankar mot sig.

Fast Konrád lovat sig själv att inte lägga sig i den nygamla mördarjakten, börjar han ändå en slags bredvidspårning. Han träffar både Sigurvins syster och exfru, han möter Herdis, en syster till Villi, död i en smitningsolycka för nio år sedan men med anknytning till mysteriet med Sigurvin. Indriðason är lysande när han beskriver den pensionerade polisens besök i främmande miljöer som hos en damfrisering, en fotvårdare, en meteorolog.

Naturligtvis knyter Konrád till slut upp denna härva av gamla lögner, undanflykter, knark och brott. Eftersom Indriðason brukar hålla fast vid sina huvudpersoner kommer säkert Konrád igen.

KERSTIN MATZ

Arnaldur Indriðason

Arnaldur Indriðason. Foto Johann Pall Valdimarsson

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22