MÖRKRET UNDER YTAN

May 24th, 2022 | By | Category: 2022-05 maj, Recension

Omslag till Mörkret under ytanAv Gabriella Ullman Westin
Harper Collins, 2022
ISBN 978-91-509-6827-9, inbunden 300 sidor

Gabriella Ullman Westin har studerat kriminologi och manusförfattande. Hon arbetade som kommunikationsansvarig på ett telekomföretag innan hon blev författare på heltid. Hennes serie kriminalromaner om polisen Johan Rokka har nått stora läsarskaror och ges ut i sex länder.
Mörkret under ytan är den åttonde boken i Rokkaserien. Liksom de tidigare romanerna utspelar den sig i Ullberg Westins födelsestad Hudiksvall.

I handlingens centrum står kriminalinspektör Johan Rokka och hans arbetskamrater på polisstationen i Hudiksvall. Vi möter här Rokka i ett omvälvande skede i hans liv, där privatlivet vävs ihop med arbetet. Ett genomgående tema i romanen är faderskap i olika former.

Rokka och hans kärlekspartner, kriminalteknikern Janna, väntar tvillingar tillsammans. Rokkas tidigare skyddsling Eddie återvänder till Hudiksvall efter en period på hvb-hem, och fått arbete hos en båttillverkare, och söker kontakt med Rokka. Plötsligt försvinner polischefen Carl Linderoth spårlöst, och senare påträffas han död. Carl har varit Rokkas fadersgestalt och förebild, och dödsfallet skakar om hans värld totalt. En mordutredning startar, men trots polisens intensiva spaning tycks gärningsmannen hela tiden ligga ett steg före. I stället sker fler försvinnanden och dödsfall. Rokka inser att det måste finnas en läcka inom hans egen utredningsgrupp.

Mörkret under ytan är en kriminalroman, men den är inte skriven som en renodlad deckare, eftersom det tidigt står klart var boven i dramat finns. Ullman håller skickligt spänningen levande genom att i högt tempo presentera en serie plötsliga dödsfall och hotfulla situationer.

Berättelsen växlar mellan korta scener med olika perspektivpersoner, men huvudpersonerna i boken är Johan Rokka och hans skyddsling Eddie. Det är också dessa två som författaren ägnar en genomarbetad personskildring. Rokka porträtteras som en komplex och motsägelsefull personlighet med många obearbetade trauman i sitt liv, och Eddie är fint skildrad som en ung man som står och vacklar på vägen in i ett ansvarsfullt vuxenliv. Övriga karaktärer framstår som mer skissartade i den här romanen.

Ullman Westin har nu skrivit åtta romaner om Johan Rokka, och allt tyder på att hon har mer att berätta om sina poliser i Hudiksvall. Vi ser fram emot nya välskrivna, underhållande och spännande polisromaner från Gabriella Ullman Westin.

LENA LUNDGREN

Gabriella Ullberg Westin

Gabriella Ullberg Westin. Foto Ola Axman

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22