MÖRKLÄGGNINGEN

Jun 4th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till MörkläggningenAv David Baldacci
Walk the wire, 2020
Översättning John-Henri Holmberg
Bokfabriken, 2020
ISBN 978-91-7855-403-0, inbunden, 447 sidor

Den flitige Baldacci har i olika serier olika huvudpersoner. Här möts två par som tidigare funnits i olika sammanhang, Amos Decker och Alex Jamison, FBI, respektive Will Robie och Jessica Reel, CIA eller annan spionorganisation.

Det är tur att författaren inte började skriva denna bok nu, för då hade miljön inte passat. Ett mord har inträffat i den lilla staden London i North Dakota som lever upp och växer tack vare oljeindustrin, Man har upptäckt stora mängder olja och naturgas som kan utvinnas med hjälp av frackning. Massor av pengar i omlopp.

Så var det ända till förra året, men i vår har ju den amerikanska oljan sjunkit i pris och var under någon vecka på minus, köparna fick alltså betalt för att ta hand om oljan.

Men ännu har inte detta hänt i boken. Staden och oljeindustrin ägs av två män, den ena äger oljeutvinningen och den andre staden med alla dess stödföretag, bostäder, restauranger etc.

En mördad ung kvinna får FBIs varningsklockor att ringa och agenterna skickas dit utan att egentligen veta varför hon var så viktig. De samarbetar med den lokala polisen.

I trakten finns också amerikanska flygvapnets radarövervakningscentral och ett stort lantbruksföretag som ägs av en kristen sekt, liknande det mer kända Amishfolket, men här med lite mer moderna jordbruksmaskiner.

Allt verkar så småningom hänga ihop, och det blir flera mysterier som avslöjas. Problemen berör både den lokala verksamheten och höga potentarer inom den amerikanska politiken.

Det blir mycket våld men våra hjältar fixar förstås detta, och på slutet avslöjar de också mordgåtan.

Inte en av Baldaccis bästa, men att få ihop en så här sammansatt historia är han duktig på, och man måste ju inte tro på alla ingående delar. Typisk amerikansk bladvändare.

LEIF-RUNE STRANDELL

David Baldacci

David Baldacci. Foto Alexander James

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22