MÖRKERMANNEN François Genouds gåtfulla liv i Goebbels och Schakalens skugga

Nov 5th, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till MörkermannenAv Willi Winkler
Der Schattenmann: Von Goebbels zu Carlos: Das mysteriöse Leben des François Genoud 2011
Översättning Karin Andrae
Norstedt 2012
ISBN 978-91-1-303911-4, inb, 325 s.

Vem var François Genoud? Titeln Mörkermannen visar på svårigheterna att få reda på mannen, frågan är inte lätt att besvara även efter att ha läst boken.

Vid 17 års ålder skakade han hand med Hitler och blev därefter en hängiven nazist. Han verkade mest efter kriget då han gjorde allt för att hjälpa och skydda de överlevande nazisterna, av vilka mpnga överraskande nog fick häga poster i polisen.

Han påstås ha medverkat vid bildandet av organisationen “Odessa” som hjälpte nazister att fly, främst till Sydamerika, han påstås ha fört nazistguldet till Schweiz, han var god vän med Carlos, terroristen.

En del av det han påstås ha gjort är nog bara rykten eller fantasier.

Han var aldrig medlem i nazistpartiet eftersom han var schweizare.

Det finns inga bilder i boken utom på omslaget. Man hade gärna sett honom fraternisera med all han säger sig ha träffat.

Han var född i Lausanne och hade en otrolig förmåga att dupera. I boken står det “detta aldrig helt klarlagda liv” men författaren bjuder verkligen till. Boken har inget personregister, men hade det funnits hade den blivit dubbelt så tjock, det “namndoppas” i det oändliga.

Boken består av långa textsjok som gör den rätt svårläst. Man får långa utredningar om både Adolf Wichman, Barbir och Carlos. och ett antal flyghapningar är beskrivna, men har Genoud finansierat eller deltagit? Det verkar osannolikt.

Man får veta väldigt mycket om Genouds resor och hans medhjälp till gamla nazister, men man kommer honom aldrig inpå livet. Plötligt i texten nämns hans familj, en dotter och svärson, men liksom en passant.

Det har visats ett tv-program om hnom i Frankrike, men vad jag vet aldrig i Sverige.

Genoud tar livet av sig, 81 år hammal, i kretsen av sina vänner, med gift han fått av dödshjälpsorganisationen Exit o Schweiz.

OVE G SVENSSON

Willi Winkler

Willi Winkler. Foto Kristina Krombholz

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22