MÖRKERMANNEN

Nov 7th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till MörkermannenAv Anna Bågstam
Norstedts, 2020
ISBN 9789113108520, inbunden, 390 sidor

Med den här boken avslutar författaren en trilogi om civilutredaren Harriet Vesterberg vid Landskronapolisen. Det har varit en trevlig bekantskap. Anna Bågstam har lekt lite med genren, hoppas jag, eftersom hon har använt sig av ganska många av deckarnas schabloner och klichéer.
I den här boken hittar man en knepig chef, misstänkta läckor i polishuset och mobiltelefoner som håller på att laddas ur eller går sönder. Känner någon igen sig?

En brutal serievåldtäktsman härjar i staden. Han är maskerad och han misshandlar sina offer både med knytnävar och kniv. Skräcken sprider sig i Landskrona. Spåren är få och offren har svårt att beskriva missdådaren. Till sist använder man sig av samma trick som Sjöwall–Wahlöö gjorde i sin första bok Roseanna. Polisen skickar ut en lockfågel. Gissa vem? Här fungerar det inte lika bra som i den gamla klassikern. Varken litterärt eller polisiärt.

Men Anna Bågstam hanterar berättelsen bra. Hon kryssar runt i intrigen utan att det blir slentrianmässigt. Författaren är skicklig på att plantera ledtrådar, att leda läsaren i den riktning hon vill. Det gör att upplösningen blir en praktfull överraskning. Mycket bra!

Att det bara blev tre delar i den här historien är utmärkt. Många är de serier av böcker som inte blir ett dugg bättre med tid. Jag hoppas att Anna Bågstam tar vara på sin talang och åstadkommer något nytt och extra läsvärt i sin nästa bok. För det kommer väl fler?

NISSE SCHERMAN

Anna Bågstam

Anna Bågstam. Foto Kajsa Göransson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22