MÖRKA DOMÄNER

Apr 28th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Mörka domäner

Av Val McDermid
A Darker Domain 2008
Översatt av Ulla Danielsson
Alfabeta 2009

Med viss förvåning konstaterade jag att Val McDermid med Mörka domäner skrivit en bok som jag gillar. Jag läste henne gärna innan hon började bli riktigt blodig och skrev på ett sätt som fick mig att tro att hon inte tyckte om att vara författare längre.

Hennes nya bok är emellertid bra, utan att vara exstraordinär. Kriminalinspektör Karen Pirie arbetar med så kallade cold cases, alltså gamla olösta fall, och hamnar i den engelska strejkåret 1984. Då försvann gruvarbetaren Mark Prentice från den lilla skotska orten Fife och inte förrän  tjugotre år senare har hans dotter Mischa uppfattat att han är borta och anmäler  honom försvunnen.

Val McDermid

Gruvstrejken detta år var bitter och många retade upp sig på fackpampen Arthur Scargill som förklarade för sina medlemmar att ingen skulle våga kämpa emot deras starka fackförening. Men det blev annat av. Det brittiska folket vände sig mot vänstervridningen och hux flux hade Margaret Thatcher kommit till makten.

Det skulle ha varit intressant att få veta mer om den tiden, men tyvärr glider McDermid över den med lätt hand och gruvstrejken försvinner in i fonden.

I stället får Pirie ytterligare ett fall att utreda – kidnappningen av den rika Catriona Maclennan Grant och hennes baby som inträffade samma strejkår. Det är inte hälften så roligt som det första fallet och givetvis är det en härva av hemligheter, lögner och mord som uppdagas.

Men i denna roman lyckas Val McDermid fläta ihop och intressegöra ett par tidsepoker som i backspegeln verkar vara så olika.

Val McDermid är född i Skottland men bor idag i England. Hon är mest känd för böckerna (och TV-serien Mord i sinnet) om Tony Hill och Carol Jordan.

HELGA LINDH

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22