MÖRK JORD

Jul 8th, 2017 | By | Category: 2017-07 juli, Recension

Omslag till Mörk jordAv Ann Cleeves
Cold Earth, 2016
Översatt av Jan Järnebrand
Albert Bonniers Förlag, 2017
ISBN: 978-91-0-017207-7, 361 sidor

Ann Cleeves hör till mina absoluta favoriter som kriminalförfattare och hennes Shetlands-serie, som nu är inne på sin sjunde del, har kommit att bli pärlor i min samling. Jag var också mycket förtjust i för teveserien Shetland, som sänts på SVT och bygger på hennes historier.

Det är februaridyster och regnig vinter på öarna när hennes genomgående huvudperson, kriminalaren Jimmy Perez, skall delta i begravningen av Magnus Tait som misstänktes för mord men visade sig vara oskyldig i Svart som natten, den första boken i serien.

Vattenmassorna efter det ihållande regnet gör vägen mellan Shellandsöarnas största stad Lerwick och havet till en enda lervälling och orsakar dessutom jordskred. Där får Perez syn på ett torp som krossats av ovädret. Han antar att huset är övergivet men går ändå in för att kolla – och hittar en död kvinna. Hon är klädd i röd klänning och har mörkt hår, ser ut att ha samma sydliga ursprung som han själv. Det gör honom extra intresserad och tillsammans med kollegan Willow Reeves, som anlänt från fastlandet, börjar han undersöka om det handlar om ett självmord eller något ännu värre. Att Jimmy tycks bli lite mer än lovligt förtjust i Willow komplicerar det hela en aning.

Utredningen blir inte lättare av att skreden blockerar huvudvägen mellan Lerwick (som plötsligt fått ett för svenskar passande namn) och flygplatsen Sumburgh och därmed isolerar öarna mer än de är i vanliga fall.

Perez och Reeves kommer fram till att kvinnan blivit strypmördad och att mordet inträffat innan jordskredet raserade huset. Till sin hjälp i utredningen får de en ung lokal polis som visar sig vara duktig på att locka fram uppgifter från dem som bor i trakten där lyset hela tiden måste vara på och där Cleeves ypperligt beskrivna oroliga vardagsmänniskor tröstar sig med te och kakor. Det enkla är ibland det geniala.

Inte blir utredningen lättare av att ytterligare ett lik uppenbarar sig – traktens politiskt starke man hittas ihjälslagen och även poliser attackeras. Ann Cleeves berättar med insikt om stora och små motiv, om hopp och om förhoppningar som kommer på skam när en familjemedlem förlorar livet. Det blir både spännande och gripande.

Ann Cleeves från Northumberland i nordöstra England föddes 1954 har tidigare arbetat som övervakare, på kvinnojourer och inom sjöräddningen. När hennes man ornitologen jobbade som tillsynsman på en obebodd ö började hon skriva och nådde snabba framgångar. Hennes rätt litterärt skrivna kriminalromaner har utgjort underlag till flera teveserier och har översatts till flera språk. I år mottog hon det brittiska deckarpriset CWA Diamond Dagger.

BJÖRN ENMAN

Ann Cleeves

Ann Cleeves. Foto Micha Theiner

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22