MÖRK JORD

Feb 5th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till Mörk jord Belinda Bauer
Blacklands 2010
Översatt av Ulla Danielsson
Modernista 2011
ISBN 978-91-86629-51-9, inb, 275 s.

Belinda Bauer gör storartad debut med Mörk jord, en psykologisk kriminalroman. Hon växte upp i England och Sydafrika och har tidigare jobbat som journalist och manusförfattare.

12-årige Steven Lamb har bestämt sig. Han ska ut och gräva på den ödsliga Exmoorheden. Han ska gräva varje ledig stund för att hitta kvarlevorna efter sin morbror Billy, som försvann hemifrån för arton år sedan. Billy var då i samma ålder som Steven är nu, när man tror att han föll offer för pedofilen och seriemördaren Arnold Avery. Denne har erkänt att han mördat och grävt ner sex barn där på heden.

Belinda BauerHemma hos Steven kunde det varit trevligare stämning. Hans mormor vägrar tro att hennes son är död och hon står varje dag vid fönstret och tittar efter honom. Hans mamma verkar vara på dåligt humör för det mesta och favoriserar Stevens lillebror. Den enda som är snäll mot honom är en av moderns herrbekanta. Om han bara kunde hitta morbror Billys kropp skulle allt förändras. Själv skulle han bli något av en hjälte, mormor skulle sluta stå vid fönstret och mamma skulle ge honom varma och sköna kramar och ömt stryka honom över håret.

Efter en längre tids grävande inser Steven att heden är alltför stor för att han ska klara av det han föresatt sig. Han skriver till Arnold Avery i fängelset och frågar denne var han begravt Billy. Nu börjar mörka krafter verka. Men Steven anar inte vad konsekvensen kan bli av den kontakt han etablerat med barnamördaren. Den är livsfarlig.

Mörk jord är en välskriven roman. Exmoorheden skildras så skickligt att man riktigt kan känna den otäcka fuktiga dimman över ljung och stickig ärttöne. Personerna i boken känns äkta och särskilt porträttet av lille Steven är utomordentligt bra. Man får en olustkänsla när man läser; samtidigt som pojken är så rörande. Men det är en spännande historia för vilken Belinda Bauer belönats med 2010 års Golden Dagger, ett mycket prestigefyllt pris inom kriminallitteraturen.

MONICA LINDSTRÖM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22