MÖRK HANDEL

Mar 18th, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Recension

Omslag till Mörk handelAv Mary Hooper
A Dark Trade, 2016
Översatt av Nike Bengtzelius
Arasso Bokförlag, 2017
ISBN 978-91-87667-75-6, 107 sidor

Georgina Friday, som alla kallar  Gina, växte upp på ett barnhem. Som sextonåring anställdes hon som en av tolv tjänare i det stora huset Villa Rose i centrala London och hamnade längst ner i hierarkin. Det gjorde att hon inte bara fick springa ärenden åt de sju familjemedlemmarna utan också utsattes för arbetskamraternas mer eller mindre brutala skämt. Det kunde hon stå ut med men när en husets unga herrar fick upp ögonen för henne blev det svårare. Hon hade hört berättas om vad som hände med andra unga pigor som han lyckats göra det han ville med. Enda sättet att komma undan honom var att rymma.

Mary HooperHon hamnar ensam på Londons farliga gator och vet inte hur hon ska försörja sig. Plötsligt fattar hon att pojkar har mycket lättare att få jobb än flickor. Så Gina förvandlar sig till George. Detta ger henne en fördel till. Hon slipper uppvaktas av pojkar som bara har en sak i sinnet. George får jobb i en butik för begagnade kläder där hon dessutom får sova under disken. Trots det är inte faran över. Förrymda pigor kan hittas och dessutom för hon nys om att det pågår skumma affärer i hennes absoluta närhet.

Hon hittar en vän i en blind tiggarflicka. Kanske kan de hjälpa varandra.

Beskrivningen av London är intressant. Man har börjat bygga tunnelbanan men mycket av den gamla farliga huvudstaden lever kvar. Brottsligheten är hög i det viktorianska England och eftersom författaren levde under den perioden får berättelsen en extra touch av autenticitet.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22