MORGONEN HON FÖRSVANN

Aug 25th, 2011 | By | Category: 2011-8 aug, Recension

Omslag till Morgonen hon försvannAv Linwood Barclay
Fear the worst 2009
Översättning Elisabeth Fredholm
Kabusa böcker 2011
ISBN 978 91 7355 170 0, 395 sid, inb

På omslaget står författarens namn i större stil än titeln. Det brukar tyda på att författaren är, eller håller på att bli, ett varumärke, där väl James Patterson är ett tydligt exempel.

Visserligen har Barclay sålt massor i hemlandet USA, och hans två tidigare verk har kommit ut också i Sverige, men är har han inte samma kändisstatus som, för att ta svenska exempel, Nesser, Guillou och Mankell.

Därmed inte sagt att han inte kan skriva.

Linwood BarclayHans litterära verklighet är det vardagliga, med huvudpersoner som är långtifrån hjältar. I denna bok är det en tonårsdotter, som bor hos skilda pappan under sommaren, som en kväll inte kommer hem från sommarlovsjobbet på det närbelägna hotellet. Inget svar på mobilen, inget meddelande till mamma.

När pappa kollar med hennes arbetsplats får han veta att de inte känner till henne, aldrig jobbat där.
Polisanmälan, men där finns också misstänksamhet. Det brukar ju vara problem i familjen i sådana här sammanhang. Och kan ett mord i trakten hänga samman med försvinnandet?

Så pappa känner sig ensam i sitt sökande.

Till på köpet börjar han därför också att missköta jobbet som bilförsäljare, och den som inte säljer riskerar jobbet. (Och då är man tacksam för att det inte riktigt är lika illa här i Sverige.)

Här ska inte berättas för mycket om historien, som, naturligtvis, tar ett antal oväntade men inte långsökta vändningar.

Det som tar tag i en är känslan av obegriplighet, att huvudpersonen är utlämnad åt krafter han inte förstår.

Personerna får ganska tydliga konturer. I den här berättelsen behöver man inte gömma personliga fakta för att läsaren ska luras.

En riktigt olämplig bok för bekymrade tonårsföräldrar.

En annan amerikan som skrivit en rad thrillers med samma grund, vardagsliv som vänds upp, Joy Fielding, har tidigare sålt bra. Men Linwood Barclay skriver bättre.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22