MORGANS FÄRD

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Colleen McCullough
Morgan’s Run 2000

Översatt av Thomas Preis
Natur och kultur 2002

Om man ska läsa Colleen McCullough är verkligen en smaksak. Man måste först och främst vara tänd på att ta del av utdraget berättade historier; ha lust och ork att ta sig igenom i det här fallet 655 sidor.

På plussidan ska sägas, att McCullough är påläst i denhär historien – om en man, Richard Morgan, som i slutet av 1700-talet fängslas för ett brott i Bristol, England, och blir en av de tidigaste som skeppas över till Australien för att sona sitt brott. Det är inte meningen att de ska komma tillbaka. Och de flesta gör det inte heller. Många dör förstås som beräknat. Men andra klarar sig och stannar på ökontinenten, är med och koloniserar landet ”down under”. Det i sin tur sker med hårda bandage och många förlorare. McCullough tar tillvara mycket av det som finns att berätta.

Felet med hennes, och andras av samma sort, sätt att berätta är att del alltför ofta blir tradigt och pratigt för den som är van vid bättre. Det sägs helt enkelt för mycket. McCullough har svårt att spetsa till historierna, hon bygger inte upp dem dramatiskt särskilt bra, och blir ibland unken i stället för frisk och rolig. Figurerna saknar nästan alltid djupdimension, uppenbarligen finns det många människor som köper den här sortens böcker, för att de är intresserade av ”sällskap som varar länge”. Men sällskapet kunde vara mer stimulerande, och uppfordrande.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22