MORDKONSULTEN

Mar 22nd, 2021 | By | Category: 2021-03 mars, Recension

Omslag till MordkonsultenAv Elly Griffiths
The postscript murders, 2020
Översättning Ylva Spångberg
Modernista, 2020
ISBN 978-91-7893-497-3, inbunden, 328 sidor

Åh, vad har blev förtjust i den här berättelsen. Inte för att den är speciell i sin genre utan för att huvudpersonerna är så sympatiska och trots mord och mystiska dödsfall är det mer mys än rys. Det var helt enkelt väldigt trevligt att läsa om hur denna grupp, en indisk kvinnlig polis, en pensionerad BBC-redaktör, en ukrainsk ung hemvårdare och en blyg fd präst och munk, nu kaffespecialist, tar sig an ett mystiskt dödsfall på äldreboende.

När den 90-åriga damen hittas död, hjärtinfarkt tror doktorn trots att hon inte haft några sådana problem tidigare, hittar hemtjänsthjälparen Natalka ett visitkort där damen har titeln Mordkonsult. När de packar ner hennes böcker, mest deckare, finner de i många ett tack till henne för hjälp med boken.

Polis kopplas in, men mordutredning blir det inte förrän ortens kända deckarförfattare, en av dem som tackat den döda damen, hittas skjuten i sitt hem.

Men de fyra huvudpersonerna tror att även den gamla damen, och en annan äldre dam tidigare, kan ha mördats också. Deras utredningar, ibland tillsammans med, ibland vid sidan av polisens, för dem till deckarfestival i Skottland.

Det är en bra intrig (läsaren bör kunna gissa mördaren men det är klurigt), trevlig miljö och personer man gärna skulle umgås med privat, särskilt om man gillar deckare för det gör de också.

Elly Griffiths är ju mest känd (och uppskattad) för sina böcker om rättsarkeologen Ruth Galloway. Denna är annorlunda men minst lika bra.

LEIF-RUNE STRANDELL

Elly Griffiths

Elly Griffiths. Foto Sara Reeve

Fler böcker med pensionärer och äldreboenden hittas i ledaren.

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22