MORDGÅTAN OLOF PALME Makten, lögnerna och tystnaden

Oct 20th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Mordgåtan Olof PalmeAv Gunnar Wall
Bokförlaget Semic 2010

Wall presenterar i boken en helsida med tidigare böcker i ämnet. Bara ett fåtal har jag läst. Efter den aktuella boken känner jag heller inget behov av att läsa mera i ämnet. Wall har givit mig en god bild av händelseförloppet, både vad gäller mordet och de följande utredningarnas misslyckanden.

Han har läst tidningarnas rapporter och även rättegångsprotokoll om mordet. Han intervjuar bl. a. vittnen, poliser och politiker. Han ställer olika uttalanden mot varandra och kan då konstatera att någon ljuger eller inte berättar allt.

Gunnar WallDeckarvännerna såg filmen ”Ebbe, The Movie” och fick då höra att Ingvar Carlsson först var ovillig att låta sig intervjuas. När jag läser den aktuella boken inser jag varför: Han var förstås rädd för att hans roll i den smutsiga historien skulle dyka upp på nytt, vilket han naturligtvis vill undvika. Han är inte ensam om att ha lik i garderoben.

Om jag före läsningen haft illusionen att politiker och högre tjänstemän är ärliga och hederliga, är jag nu nästan övertygad om motsatsen.

Boken är lättläst och spännande, fast de  drygt 500 sidorna kräver förstås tid och gott sittfläsk.

Vad jag saknar är ett personregister med korta presentationer. För oss som var med när det hände, fungerar boken nog så, att vi minns. Men yngre läsare är troligen ganska okunniga och skulle därför behöva veta något om de inblandade. Det vore också bra om vi fick veta vilka personer som bara uppträder någon enstaka gång. Som i isländska sagan där man får veta: ”han är nu ute ur sagan”.

Läs boken och gör dina egna upptäckter om ”vårt fina land”!

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22