MORDET PÅ RAGNHILDSHOLMEN

Jun 30th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Mordet på RagnhilsholmenAv Mats Ahlstedt
Kabusa Pocket 2010

Ahlstedt stretar på och har i och med förlagsbytet från MBAB till Kabusa fått möjlighet att nå en större läsekrets. I denna sin fjärde deckare med Sören Högström och den mörkhyade Fatima Wallinder vid den Göteborgska länskriminalen har han åstadkommit en rätt spännande historia som får läsaren att falla in i stämningar enligt dramaturgischablonen ”hus ska det gå, hur ska det gå”.

Nisse Scherman skrev om boken när den utkom i inbundet skick i fjol. Han menade att Ahlstedts intriger är oengagerande och har ett alltför onyanserat språk. Jag vill inte polemisera med Nisse men håller inte med helt och hållet. Ahlstedt skriver enkelt och underhållande på ett lättsamt språk,det är sant, men jag tror att hans avsikt är just att underhålla och det lyckas han med.

Det finns en koppling mellan Fatima Wallinder och en av de element han använder sig av – finska krigsbarn. Både hon och barnen hamnar i ett nytt och inte alltid välkomnande land. Det är något som boken kanske vunnit på att utveckla.

I övrigt finns kopplingar namnmässigt. Byter man ut I-et i Wallinder hamnar man i Ystad och i likhet med den författarens verk låter Ahlstedt vittnen som hört skotten på sin titels Ragnildsholmen dö. Men han lämnar politiken åt sidan och låter historien bli en polisiär tjänstemannaroman.

KJELL E. GENBERG

Mats Ahlstedt

Mats Ahlstedt Foto Per-Anders Hurtigh

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22