MORDET PÅ RAGNHILDSHOLMEN

Dec 9th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Mordet på Ragnhildsholmen

Av Mats Ahlstedt
Kabusa Böcker 2009

Några ungdomar åker till Ragnhildsholmen för att fira studenten. En studentpar vill fira i större ensamhet och går in i en glänta inramad av träd och berg. Insynsskyddad från alla håll. Här skulle ingen hitta dem. Han ska lägga sin kavaj på gräset men hejdar sig. Det ligger något i gräset. Det sticker en hand upp ur gräset. Fingrarna är jordiga och skelettets gulvita färg lyser igenom.

Polisen förhör de boende i området om de sett eller hört något. Ett äldre par berättar att hon hört ett skott några veckor tidigare. Senare, samma dag, hittas kvinnan och hennes man döda i vad polisen rubricerar som självmord. De gamlas dotter vägrar att tro att hennes föräldrar begått självmord. Ahlstedts radarpar kommissarie Häggström och kollega Fatima Wallinder närmar sig i sitt utredningsarbete en familjetragedi som har rötter i den finska förflyttningen av barn under andra världskriget.

Det här är Mats Ahlstedts fjärde deckare om Högström och Wallinder vid länskriminalen i Göteborg. Det är en trevlig och spännande kriminalroman, men den har samma brister som de flesta av dagens svenska kriminalromaner: De har svårigheter med att gestalta människor. Jag ser ingen bild framför mig av Häggström och inte heller av Wallinder, mer än att hon är svart. Men det räcker inte. Det borde även gå att göra mer av det hisingska landskapet och det på andra sidan av nordre älv.

Vad vill Ahlstedt med boken? Skapa spänning och göra en trivsam deckare? Ok. Jag tycker inte att Mordet på Ragnhildsholmen var dålig, den har flera förtjänster, men snart sagt var och varannan svensk kriminalroman blickar tillbaka till andra världskriget. Augustprisvinnare, deckarakademins debutantvinnare och göteborgarnas nya deckardrottnings, in spe, fantasifyllda äventyr i marstrandsomgivningarna. Herregud, det händer en mängd saker i omvärlden idag. Går det inte att skildra dem?

LENNART HÖGMAN

Mats Ahlstedt Foto Per-Anders Hurtigh

Mats Ahlstedt Foto Per-Anders Hurtigh

Mats Ahlstedts webbplats: http://www.matsahlstedt.se/

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22