MORDET PÅ HAMMARSKJÖLD

Nov 24th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till Mordet på HammarskjöldAv Samuel Karlsson
Outdoor Books, 2015
ISBN 978-91981420-4-4, 375 sidor

Snart 75-årige förre sågverksarbetaren  Eskil Berg lever ett inrutat liv i sitt torp i skogen. När sista torsdagen i månaden infaller tar denne ensling mopeden och kör de två milen till Hultsfred för att göra sin butiksrunda, den som alltid börjar på Systembolaget och avslutas med hemfärd. När brevbäraren kommer för att lämna pensionsavin blir han förvånad över att Eskil inte möter honom, som han alltid brukar göra. Han går in, trots att huset ägare aldrig brukar låta någon komma över tröskeln, och hittar ett nedblodat kök och en mycket svårt misshandlad Eskil. Han tillkallar polis.

Samuel KarlssonUppdraget att lösa misshandelsfallet hamnar hos kriminalkommissarie Louise Hård med kollegan Frank Nordgren. Men de är inte de enda poliser som blir intresserade. Den nyligen pensionerade Sven-Olof Åkerman har varit polis i tre decennier har åkt till Kaitumtjåkka i Gällivare kommun för att fiska harr när han råkar avlyssna radionyheten om att en äldre man hittats svårt misshandlad i hans gamla polisdistrikt. Han förstår att Louise och Frank jobbar med fallet, men nyfikenheten slår ändå till. När han får veta vem offret är reser han hem och börjar fråga ut vänner och bekanta. En av dem hittas brutalt dödad kort tid efter pratstunden, vilket leder till nya misstankar. Och nya blodiga händelser.

Man kartlägger Eskils och det nya mordoffret Johans bakgrund och finner samband som leder utredningen bakåt i tiden till 1960-talets Kongo och det visar sig att enstöringen Eskil har en stor summa pengar utomlands. Men det visar sig att de tre utredarna utsätter sig själva för fara ju närmre de kommer pudelns kärna. Grymheterna fortsätter och spänningen stiger samtidigt som en smula romantik smyger sig in i berättelsen

Samuel Karlsson är journalist, chefredaktör på Jaktmarker & Fiskevatten och har tidigare skrivit ett halvdussin faktaböcker om hantverk och kulturhistoria.  Mordet på Hammarskjöld är hans skönlitterära debut i en genre som författaren själv döpt till countrynoir. Han har bra handlag med svenska språket, med miljö- och personbeskrivningar och spänningsfaktorn är genomgående hög men en del älsklingar i formuleringarna hade kanske kunnat kilas.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22