MORDBYN

Sep 2nd, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Mordbyn

Av Andrea Maria Schenkel
Tannöd 2006
Översatt av Christine Bredenkamp
Ersatz 2008

I Tyskland hittas 1955 en hel familj yxmördad på den avsides belägna bondgården Tannöd i den lilla byn Einhausen som klarade sig väl under Andra världskriget. Det är dessutom en by där stämningen känns mycket obehaglig. Ryktena började gå om gårdens ägare, en bonde som ansågs vara en enstöring, men byborna är i stort sett oense om vad som egentligen har hänt. Har bonden Danner förgripit sig på den unga dottern och brukade han slå sin hustru? Eller är det fan själv – och inte landstrykaren Mitch – som begått brotten.

Andrea Maria Schenkel

Andrea Maria Schenkels ganska korta debutroman bygger på ett verkligt kriminalfall och blev en stor framgång i Tyskland – belönad med bland annat Deutscher Krimipreis och Friedrich-Glauser-Preis.

Den påminner i uppbyggnaden av några av Hans Helmut Kirsts romaner från sent 60-tal och tidigt 70-tal – en blandning av kriminal- och hembygdsroman – fast, tycker jag, utan den humor som alltid fanns hos Kirst.

Hennes berättarstil är något okonventionell och bygger på vittnesskildringar av vad som inträffade under och kring den ödesdigra mordnatten. Tyska kritiker (och en del svenska) har menat att detta är något nytt och det är det kanske så konsekvent som Andrea Maria Schenkel genomfört saken. Ett av alla vittnen måste vara den skyldige.

Men jag tycker faktiskt att formen inte är helt lyckad. Det blir lite protokollförfatteri över det hela och de människor som porträtteras genom sina utsagor känns som pappfigurer. Men författaren kan strunta i detta och med ett glatt leende på läpparna ta limousin till banken. Mordbyn har sålt över en halv miljon exemplar i hemlandet och det lär väl bli fler i andra länder, Sverige inbegripet.

BIRGITTA GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22