MÖRDAREN ÄR DÖD

Jul 6th, 2011 | By | Category: 2011-7 juli, Recension

Omslag till Mördaren är dödAv Stewe Claeson
Norstedts 2011
ISBN 9789113034461 262 sidor

Mördaren är död har undertiteln Roman om ett brott och om Hallands söner. Det är ändå ingen deckare i vanlig mening, trots att ett mord har begåtts och en pensionerad polis finns med i marginalen.

Till en början trodde jag att Hallands söner anspelade på att miljön är en småstad i södra Sverige. Men Hallands söner är bokstavligen sex barn till den nyss avlidne Johannes Halland, patriark och en gång stadens mäktigaste man. Föräldrahemmet skall nu upplösas och saker och ting på sedvanligt sätt gås igenom av arvingarna.

De sex bröderna träffas för första gången på mycket länge. De känner inte varandra särskilt väl, men nu är deras far död och den stora villan, där de alla vuxit upp, skall tömmas och säljas. Huvudperson är mellanbrodern Jens, vars tankar om familjen och barndomen driver berättelsen framåt och också leder till upptäckten av ett svårt brott. Han minns plötsligt hur han som pojke hittade ett skrin i en garderob och att fadern ursinnigt ryckte det ifrån honom och förbjöd honom att någonsin röra skrinet igen.

Han söker och återfinner skrinet, som öppnas högtidligen i alla bröders närvaro och en femtio år gammal familjetragedi rullas sakta upp.

Läsaren inser långt före bröderna vad som har hänt och vem det har drabbat och varför brottet begåtts. Boken blir alltså inte särskilt spännande men det kanske inte heller är meningen. Det intressanta – och sympatiska – med romanen är skildringen av en familjs relationer och historia, brödernas likheter och olikheter. Det tar ett tag, det ska erkännas, innan man får ordning på vem som är vem, men några kapitel in i boken lär man känna männen och deras kvinnor bättre och dramat utspelas i det psykologiska skeendet i realtid snarare än i det förflutna, som förblir märkligt blekt.

Romanen har en lätt vemodig, filosofisk ton men också en underfundig humor. Boken är lättläst, har intresseväckande personskildringar och en tilltalande, lågmäld stil.

BERIT ENGDAHL

Stewe Claeson

Stewe Claeson. Foto Ulla Montan

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22