MORD PÅ MÅNEN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Ahrvid Engholm
ZenZat 2006

Människan påstås ju ha besökt månen och mycket talar för, att hon så småningom ska kunna bosätta sig där. Faktum är, att det finns personer som planerar för en sådan bosättning. En av dem är docenten Niklas Järvstråt vid Högskolan Väst i Trollhättan. Han är spindeln i ett världsomspännande nätverk med sextiotalet företag och institutioner som planerar för en månkoloni. Och amerikanska NASA tänker bygga en månbas 2018 – om bara tolv år!

Denne teknologie doktor Järvstråt har skrivit ett intressant förord till Ahrvid Engholms Mord på månen och andra mysterier i Luna City. På månen sker åtskilligt spännande i Engholms bok och det är bara att instämma med den av honom citerade Bellman:

Men ack! hur vart jag hjärtligt glader,

Att sådant blott i månen skett.

Ty vem har slikt på jorden sett?

Glaskupoler som brukar finnas i science fictionberättelser är både dyra och opraktiska. De skulle snart bli ogenomskinliga och mjölkiga av alla mikrometeoriter som träffar. Istället är det bra att dölja samhällena djupt under månytan för skydd mot strålning och nedfall. Så är det också i Engholms science-fictiondeckare. Luna City med många innevånare ligger djupt nere i månen och där finns en polischef som heter Peter Dustin och som löser problem som en annan lord Peter Wimsey.

14 olika fall får vi möta i denna volym. Det längsta är Mord på månen där en framstående kvinna, biljonärskan Anne Wymon i Luna City, hittas mördad med kraftiga knivhugg. Sedan följer ett intensivt polisarbete innan kommissarie Dustin kan samla alla misstänkta till en genomgång på en engelsk herrgård med tät höstdimma utanför de franska fönstren. I den öppna spisen sprakar en brasa. I rekvisitan ingår också en dyster allé med gulnade löv. Hur är nu detta möjligt på månen? Jo, alltihop är framställt genom VR dvs. Virtual Reality, virtuell verklighet. Alla inblandade sitter egentligen hemma hos sig själva och har VR-glasögonlhjälm på sig. De upplever allt som verklighet men det är bara VR-illusion liksom rökmolnen från Dustins pipa, vinden som viner och den tickande golvklockan…

Mördaren avslöjas på ett logiskt och oantastligt sätt. Läsaren har fått alla ledtrådar och borde kunnat lösa fallet på egen hand, men jag tror att många inte klarar det. I varje fall måste jag till min skam erkänna att jag inte mäktade det.

Originellt, läsvärt och underhållande. Det är beröm som också kan ges resten av boken med en lång rad kortare noveller. Och idéerna är många och roande. I berättelsen Jultomten bor granne med månen får vi t.ex. reda på att man i denna avlägsna framtid fortfarande tittar på Kalle Anka klockan tre på julaftonen. Verken har hunnit bli copyrightfria. Och på julbordet vankas bl.a. skinka från Sverige. Bing Crosby sjunger och en julgran finns – dock doftar den alger. Men Tomten i berättelsen gör en rejäl blunder – han luras av gamle Gallilei och hans bristfälliga teleskop!

Det hela är intellektuellt stimulerande och väcker glädje. Verkligen något att sjunka ner i djupaste läsfåtöljen med, nu när hösten kommer!

JEAN BOLINDER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22