MORD OCH INGA JULVISOR

Oct 16th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Mord och inga julvisorNoveller av Arne Dahl, Åke Edwardson, Emil Fredholm, Amanda Hellberg, Camilla Läckberg, Katarina Mazetti, Camilla Prell-Weichel, Johan Theorin, Mats Wahl och Dag Öhrlund
Semic, 2017
ISBN 978-91-552-6380-5, inbunden, 187 sidor

Semic har i många år gett ut novellsamlingar med julanknytning. I år har de dessutom lagt in tre vinnande bidrag från den novelltävling förlaget utlyste i samband med sitt 110-årsfirande. Avsikten var att de skulle hitta en nykomling som passade ihop med ett urval ur Sveriges deckarelit, och det gick över förväntan, skriver de i förordet. Det var så svårt att hitta en vinnare, så det fick bli tre: Mats Wahl, Emil Fredholm och Camilla Prell-Weichel. Mats Wahl är ju inte okänd som författare, dock mest till ungdomsböcker. Hans vinnarnovell När jag tänker på Greta (och det är Greta Garbo det syftas på) utspelar sig i Stockholms Södermiljö för nästan ett sekel sedan, och är en liten variant av grekisk ödestragedi.

En enda av novellerna har varit publicerad tidigare, Camilla Läckbergs  Drömmen om Elisabeth.

Det är svårt att recensera novellsamlingar: ska man säga några korta meningar om varje novell eller om helheten? Här är helheten väldigt bra, mycket hög kvalitet på alla bidragen och julanknytningen är olika stark.

Jag fastnade extra, förutom Mats Wahls novell, för Johan Theorins Sorgebud, som är en hel liten roman i kondenserat format, Katarina Mazettis Curlad till döds som är en hämndskröna att glädjas åt, och Dag Öhrlund Den perfekta stöten för alla sina svängar i slutet.

Alla är olika men välskrivna. Och det är trevligt att nyutkomna böcker inte måste vara tjocka tegelstenar. Det korta formatet kan ändå innehålla mycket.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22