MORD OCH HETT KAFFE

Jan 12th, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Recension

Omslag till Mord och hett kaffeAv AK Moback
Joelsgårdens förlag, 2020
ISBN 9789189009394, 367 sidor

Ann-Kristin Moback, f 1947, debuterade 2020 som deckarförfattare med Mord och hett kaffe. Tidigare har hon tillsammans med Christina Gustavson gett ut Lär alla barn läsa och det är som lärare hon varit verksam i sitt yrkesliv. Som Mari Moback har hon också skrivit Lathund för änkor.

På gården Åsen i Sörmland är man inte särskilt pratsam, i synnerhet inte när polisen Fredrik Kvist dyker upp.  Här försvann för tio år sedan gårdens herre, Ville Persson, en försupen tyrann, som tog till våld när det passade.  Nu har ett skelett hittats i den grustäkt som förr inbringade mycket pengar till familjen men som sedan Villes förmodade död vid en fisketur legat i träda.

Moback tvekar inte att röra till familjeförhållandena. Här finns enäggstvillingar (en dödssynd i deckare), fosterson som lever i tron att han fötts i den familj han växt upp i, en pojke som har en pappa men där ett dna skulle visa på en helt annan far, en fru nr två som av Moback aldrig ens får ett förnamn utan känns igen på att hon skorrar – rrr – och kallas häxan.

Tråkigt nog för läsaren men en fördel för eventuella gärningsmän är polisman Fredrik Kvist inte den vassaste kniven i lådan, trots att han får stöd på de flesta sätt av skolsköterskan Linda Ljung. Vid flera tillfällen sammanfattar han vad han borde göra (men inte gör) men kommer endast fram till att han missat något.

Det är inte bara Kvist som är tafatt. Hela historien är valhänt och slarvigt skriven – ”de hade sina egna tankar att fundera på”.  Och måste varenda kopp kaffe redovisas? Man blir lite betänksam när det meddelas att detta är ”första delen i serien Sundbyfallen”. Även om det kan vara rolig sysselsättning är det inte världens enklaste grej att skriva en deckare. Det finns bra skrivarkurser.

KERSTIN MATZ

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22