MORD OCH GALENSKAP

Sep 13th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Morten Harry Olsen
Mord og galskap 2000
Översatt av Urban Andersson
Forum 2002

Sjövall & Wahlöö sätter fortfarande sina spår i den internationella kriminallitteraturen. Olsen kallar sin bok ”Roman om ett brott”, precis som de svenska författarna på sina tio böcker om Beck.

Allt börjar med en anlagd brand i ett fattigt bostadsområde i den nordnorska staden Oscarshavn. Antikvariatsbokhandlare Falckenberg dras mot sin vilja in i utredningen och Olsen klarar av att göra honom till en riktig människa som man tror på och vill följa. Det har sagts att författaren inte vill skriva deckare (varför är oklart, kanske har det med status att göra) men detta är ändå en sådan och dessutom en välbyggd thriller som ger kalla kårar längs ryggraden under läsningen. Vidare är det en finstämd kärleksroman och lite boklig uppbyggelse får man också av den gode antikvariathandlaren. Eftersom karlen inte vill skriva sånt här i fortsättningen bör man passa på att läsa honom nu. Sedan kan det vara för sent.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22