MORD MED GULDKANT

Nov 7th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Recension

Omslag till Mord med guldkantAv J.D. Robb (pseudonym för Nora Roberts)
Glory in Death, 1995
Översättning Peter Samuelsson
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7701-269-6,  inbunden, 304 sidor

” En gång hade kvinnan här varit vacker. Gyllenblonda slingor låg som solstrålar på den skitiga trottoaren…/ Kavajen var knäppt nästan hela vägen upp och utgjorde en kontrast mot den upphasade kjolen som avslöjade ett par välskapta lår…/ Hennes strupe hade skurits av med våldsam kraft.”

Den här scenen känns väldigt bekant. Är jag tillbaka i mina tonårs 1950-tal och New York och är det Mike Hammer som betraktar den undersköna men mycket döda kvinnan? Nej – det här är en delvis intressant återkoppling till den hårdkokta deckaren med alla ingredienser från Manhattanböckerna, poliskorruption, skurkaktiga affärsmän, fala kvinnor, skumma nattklubbar, mycket sprit och sex.

Men, det finns ett stort MEN! Boken utspelar sig egendomligt nog i 2050-talet, med mycket enkla och taffliga markörer som spelhålor i rymden, androider/robotar som tjänstefolk, supersnabba flygplan och ett och annat hologram. Det ger ingen sense of wonder precis, det är snarast löjeväckande. Om man låtsas att det är 1950-tal, så känns det bättre! Originalet kom ut redan 1995 som del 2 av 4 översatta till svenska, i serien om kriminalinspektör Eve Dallas, en tuff polis med trasig bakgrund och som älskar och älskas av en multimiljonär vid namn Roarke. Serien om 2050-talets New York har över 40 titlar!

Nora Roberts har skrivit Harlequinromaner, ett otal böcker under olika pseudonymer och så romantiska spänningsromaner under eget namn. Hon var den första kvinnliga författare som kom med i ”Romance Writers´Hall of Fame”. Jag utgår från att hon har en stab av flitiga medarbetare.

En lätt ironisk markör, kan man hoppas, är de välbekanta namn ur deckarvärlden och TV-serier som dyker upp i hennes persongalleri. t.ex. figurerar både en journalist Morse, en George Hammet och älskaren Roarke som har samma namn som hjälten i en amerikansk 80-talssåpa liksom själva Dallas förstås! Hårdkokt – ja, läsvärd – nja.

BERIT ENGDAHL

PS Boken kom ut 2007 på Bonniers, samma översättning, och fick en kort recension i Dast.

Nora Roberts

Nora Roberts. Foto Bruce Wilder

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22