MORD ENLIGT MANUS

Apr 26th, 2021 | By | Category: 2021-04 april, Recension

Omslag till Mord enligt manusAv Dennis Magnusson
Ordfront förlag, 2021
ISBN 978-91-7775-136-6, inbunden, 395 sidor

Författaren debuterade 2017 med den psykologiska spänningsromanen Den sista föreställningen. Debuten lovade mer, och här kommer nästa spänningsroman, nu mer en deckare.

Debut förresten: han har mångårig erfarenhet av att skriva manus till tv-serier, film och teater. Det märks här både i hur genomarbetad texten är och i miljön. Nu handlar det nämligen om en manusförfattare till film och tv.

Fast när boken börjar är Sebastian Lager nere i depression efter att hans sambo mördats ett år tidigare. Han kan inte skriva, han och den 14-åriga dottern (som dragit sig undan och inte säger många ord till pappa) klarar sig på livränta efter mamman plus lite inkomster som lärare på en manusskrivarkurs.

Det är när han har ett handledningsmöte med en av kursdeltagarna som händelserna börjar utvecklas. Elevens sambo, också elev på kursen, har försvunnit. Polisen tror att det som vanligt är den närstående som är huvudmisstänkt. Sebastian är närvarande när polisen kommer.

Han blir uppmanad att starta en podd där han kan berätta om fallet, och själv börja utreda vad som hänt. Han talar med kursdeltagarna, med manusskrivarkollegan som leder kursen, med familjemedlemmar. Vi får inblickar i hur produktionsbolag i mediabranschen kan fungera.

Det är inte den vanliga deckarutredningen, som Sebastian inte är expert på, som är drivet i berättelsen, utan hur allt detta påverkar honom, hans dotter och alla han möter. Det är spännande i dubbel bemärkelse: hur ska det gå för Sebastian och hur ligger det till med försvinnandet och med mordet på Sebastians sambo, för där finns också oklarheter som länkar ihop personer han träffar.

Det mesta är skrivet i korta kapitel men insprängt får vi också manuset till podden. Där kallar han sig poddutredaren som gör podden Mord enligt manus.

På baksidestexten står att detta är första boken om poddutredaren. Jag ser verkligen fram mot nästa.

LEIF-RUNE STRANDELL

Dennis Magnusson

Dennis Magnusson. Foto Jan-Åke Eriksson

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22