MORATORIUM

Jul 23rd, 2019 | By | Category: 2019-07 juli, Recension

Omslag till MoratoriumAv Monica Rehn
Modernista, 2019
ISBN 9789177817352, inbunden, 415 sidor

Monica Rehn debuterar med den äran. Hon har konstruerat en intressant och uppfinningsrik intrig om ett försvinnande. Boken är nog mer att betrakta som en familjeroman än en deckare.

Inledningsvis får man följa David och Jonathan (namnet på en popduo på 60-talet med en hit, Lovers of the world unite. Det är även två bibliska figurer). Men bokens personer är ungdomsledare på ett scoutläger där en ung flickscout brinner inne. När olyckan sker är David och Jonathan berusade. En minst sagt gripande och hisnande inledning.

Tio år senare försvinner Jonathan. David har både ekonomiska och äktenskapliga problem. Deras kontakt har med åren blivit glesare. Han blir erbjuden en stor summa pengar av Jonathans pappa för att söka efter sin gamle vän.

Han river upp damm när han börjar söka. Ett mord sker och David inser att även han är hotad. 

Tyngdpunkten i berättelsen ligger som sagt på David och Jonathans familjer. Det är även de mest intressanta delarna av berättelsen. Kriminalhistorien kunde kanske ha lyfts fram ytterligare. Monica Rehn använder sig av ett gammalt deckartrick som jag personligen inte är så förtjust i. Av spoilerskäl kan jag inte yppa något om det.

Det är ändå en mogen, spännande och mycket lovande debut. Monica Rehn känns i detta förstlingsverk väldigt rutinerad. Att hon kommer att fortsätta sitt författande och också utvecklas i sitt skrivande tar jag för givet.

NISSE SCHERMAN

Monica Rehn

Monica Rehn. Foto Gustav Karlsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22