MONSTERHUNDARNA

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Recension

Av Kirsten Bakis
The Monster Dogs 1997
Översatt av Eva Sjöstrand
Natur och Kultur 1998

Det här är en bok i samma slags ”fantasy” som i Gullivers resor och en del andra som i satirens form vill skildra ett slags samhälle. Hundar (och för all del även andra djur) har varit tacksamma att förmänskliga. Romanen utspelas i New York i början av nästa sekel. Plötsligt dyker det i staden upp hundar, som går upprätta, har handproteser och kan tala för sig. Eftersom de skapats av tyskar som levt isolerade i Kanada i över hundra år är de klädda som gamla preussare. Men det är inte alltid de är mänskliga. Emellanåt hamnar de i downperioder då de sjunker ner på alla fyra, tuggar i sig en toffel eller kissar i soffan. Detta är skräckfyllt för dem.
Man skulle kunna tro att detta är skrivet som en varning för genteknikens följder, men så tycks det inte vara. Snarare är det en sorgebearbetning över att man i USA glömt bort sitt europeiska arv. Och en halvbra översatt lustifikation.

BARBRO LINDBORG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22