MONOGRAMMORDEN Ett nytt fall för Hercule Poirot

Sep 17th, 2014 | By | Category: 2014-09 sept, Recension

Omslag till MonogrammordenAv Sophie Hannah
The monogram murders, 2013
Översättning Helen Ljungmark
Bookmark, 2014
ISBN 978-91-7547-174-7, inbunden, 364 sidor

På baksidan står att detta är första gången som Agatha Christies släktingar, som äger upphovsrätten, har gett sitt tillstånd till en ny bok med hennes figurer. Det borde de kanske inte gjort.

Sophie HannahSophie Hannah har skrivit en rad egna deckare. Och hon har konstruerat en finurlig gåta som visst hade kunnat fungera under Dame Agathas storhetstid. Men om hon skrivit den hade den säkert inte varit lika mångordig, och Hercule inte så överdriven och den stackars polisen, som är berättaren och här får ersätta den trogne Hastings, inte så korkad.

Agatha var inte helt nöjd med sin belgiske huvudperson, vilket man kan påminnas om i en understreckare i Svenska Dagbladet (9/9 2014) av Per Klingberg. Redan vid 30-talets slut hade hon kommit i bråk med honom och ångrat att hon skapat honom. Samtidigt vet hon att hon har honom att tacka för sina inkomster.

Och inkomster är väl vad som driver också denna bok. Den kommer säkert att sälja bra till de många som fortfarande älskar den klassiska intrigdeckaren och Agatha Christies verk.

Här är det mord på tre personer på ett fint hotell som är starten på historien, plus en skärrad kvinna som berättar för Hercule att hon nog kommer att mördas, men ber honom att inte leta efter mördaren för hon förtjänar att dö. Monogramen i titeln finns på manschettknappar som de tre döda har i sina munnar där de ligger rituellt placerade i hotellrummen.

Berättaren är den Scotland Yard-polis som har hand om fallet och som bor på samma pensionat som Poirot. Och som denne försöker lära upp att bli en riktigt skarpsinnig detektiv. Det kan behövas.

Gåtan kränger fram och tillbaka och får sin lösning på det klassiska sättet med Poirot i centrum och alla inblandade samlade i samma rum, hotellets matsal.

Pengar är ju ett av de klassiska mordmotiven, och kan tydligen driva även rättighetsinnehavare. Kanske vill de se ytterligare fall. Polismannen är uppenbarligen inte fullärd.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22