MÖJLIGA VÄRLDAR Tekniken, vetenskapen och science fiction

Jul 19th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Möjliga världarAv Michael Godhe och Jonas Ramsten (Red)
Carlssons 2010

Redaktörerna Mikael Godhe och Jonas Ramsten arbetar båda  för Linköpings universitet vid Campus Norrköping där de undervisar vid Kultur, samhälle och mediegestaltning.

Det kan förklara urval och innehåll i denna mycket akademiskt präglade utgåva om litteraturgenren science fiction, som nästan alltid kopplar påhitt med teknik och vetenskap. De sf-intresserade specialister från skilda verksamheter som i boken diskuterar fandom och annat inom en genre som av litteraturvetaren och serieförläggaren Horst Schröder exemplifierade som ”en litteratur som sysslar med framtiden, okända världar, fantastisk vetenskap och rymdäventyr”, är mycket teoretiska.

Lättast hade jag för innehållet i artikeln Äventyret verkligheten av John-Henri Holmberg (en ypperlig skribent och översättare även av andra litterära genren), vilket kan bero på att den ligger först i volymen. Man får veta det mesta om genrens barndom i USA och dessa uppväxt och spridning över stora delar av världen sett genom Holmbergs kärleksfullt kritiska ögon.

De ämnen som Holmberg tar upp i sin artikel blir penetrerade av de övriga elva forskarna som medverkar i boken. Det tog tid innan sf togs på allvar inom akademiska kretsar men är nu föremål för forskning, inte minst på grund av de kulturella och filosofiska frågor som ofta förekommer i dessa texter.

Detta är en bok för de science fiction-intresserade som för att bredda kunskapen vill gräva djupare i de ämnen som är speciella för genren.

ÅSA PETTERSSON

Godhe och Ramsten. Foto Christoffer Suboticki

Godhe och Ramsten. Foto Christoffer Suboticki

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22