MÖDRAR EMELLAN

Sep 13th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Sindiwe Magona
Mother to Mother 2000
Översatt av Ulla Danielsson
Natur och Kultur 2002

Det här är en roman, men knuten till en faktisk händelse i en fattig stadsdel, Guguletu, i Kapstaden, Sydafrika år 1993. En vit amerikansk studentska, Amy Elisabeth, arbetade i stadsdelen ett tag för att hjälpa de svarta att organisera sig inför det kommande viktiga valet. Sin sista dag i landet åkte Amy Elisabeth ensam till Guguletu för att säga adjö till vänner – och blir då mördad av ett värstinggäng.

Först verkar det som om författarinnan Sindiwe Magonas avsikt är att visa, att unga pojkar som aldrig fått uppleva något egenvärde är bundna till att alltid agera ”ont”, att den vita flickan var så dum att hon har sig själv att skylla – och att i botten är alltihop den rika västvärldens fel. Men sedan visar det sig inte vara fullt så enkelspårigt. Magona tar en lång förklarande omväg med en omfångsrik skildring av nya tidens Sydafrika, innan hon når till finalen. Tyvärr förlorar hon sitt i för många episoder och detaljer. Även om en del av dem är färgstarka och talande, tappar läsaren överblicken och intresset.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22