MODERSLÖS I BROOKLYN

Feb 16th, 2008 | By | Category: 2002-1, Recension

Av Jonathan Lethem
Motherless Brooklyn 1999
Översatt av Torkel Franzen
Bokförlaget Replik, 2001

Den här boken har fått pris som årets bästa kriminalroman hade i USA och England (!), och flera biblioteks- och kritikerpris därtill. Det borde vara en säker succé. Ändå kanske den inte lockar stora köparskaror för förlaget Replik. Förlaget ska först gratuleras för sitt initiativ – för utgivningen måste ändå ha krävt ett visst mått av mod. Moderslös i Brooklyn är en annorlunda kriminalroman. Hur då? Finns inte deckargåta, vältecknad miljö o.s.v.? Jo då.

Men man kan med lika stor rätt påstå att det är en nonsensroman – att dess speciella grepp är infantilisera och på sätt och vis upplösa hela begreppet deckare.

Ja, det mesta är originellt i den här boken. Ingenting kan sägas vara dåligt, tvärtom: både språket och miljöskildringen, persongalleriet, är litterärt lysande. (Tommy Franzens översättning verkar också vara på kornet.)Men – samtidigt: 37-årige Lethem är ett slags predestinerat underbarn: hans föräldrar var konstnärliga New York-bohemer, han själv har skrivit en rad pastischartade romaner och vid sidan av det litterära skrivandet är han också film- och litteraturkritiker. Och del är just så jag upplever den här boken: som litteratur. Förkonstlad. Trots alla dess priser och föregivna kvalitéer trivs jag inte med den.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22