MITT LIV MED SADDAM

Jun 16th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Mitt liv med SaddamAv Parisoula Lampsos och Lena Katarina Swanberg
Forum 2010

Parisoula Lampsos öde bär osannolikhetens prägel men ändå lyckas Lena Katarina Swanberg få hennes historia att verka plausibel. Det är en bedrift i sig.

Parisoula var nybliven 16-åring 1968. Som enda dotter i en rik grekisk familj bosatt i den irakiska huvudstaden hade hon allt man kan begära och detta år träffade hon Baathpartiets påläggskalv Saddam Hussein. Denne nu hängde man var en hänsynslös maktberusad karl som älskade våld och blod, för att inte tala om vackra kvinnor – och Parisoula var så vacker att hon fått smeknamnet ”Bagdads prinsessa”. Saddam föll som en sten och den unga flickans liv förändrades. Saddam var redan gift men när han bad (nja, befallde) henne att komma fick hon sno sig att packa väskan och ge sig av till något av de många palatsen för några timmars eller dagars kärleksmöten.

Om detta ”liv” har författaren och journalisten Lena Katarina Swanberg intervjuat Parisoula Lampsos. Den råbarkade Saddam bestämde allt, kallade sig herden, den som bestämmer över fårflocken (FN-soldaterna på Cypern kallade fårhjordar för Kebabstim, vad det nu kan ha med saken att göra), dödade både djur och människor som det föll sig. Och samlade på unga flickor som filatelister samlar frimärken. På det viset liknade han sina båda manliga avkommor.

Parisoula kom att leva i lyxig skräck tillsammans med Saddam (ofta klädd i cowboyhatt och med ett glas whisky i näven) och hans förfärlige son Uday. Det skulle dröja ända till i början av det nya millenniet innan hon med amerikansk hjälp lyckades fly från Irak och ta sig till Sverige.

Här har hon nu berättat om ett inte alltför ovanligt förhållande, då bortsett från att hustyrannen här tvingade henne att se på videofilmer från statens tortyrkammare. Då njöt han medan hennes rädsla växte. Skillnaden mellan detta och svensk vardaglig äktenskaplig misshandel är inte så stor, annat än omgivningsmässigt.

Det är en ruskig bok, delvis spännande. Den ingår i den genre där Inte utan min dotter blev en bestseller. Hemska svartmuskiga män ger sig på vackra kvinnor av europeiskt ursprung. Det får nackhåren att resa sig på mig, inte för att historierna är osanna utan för att de kan användas som bränsle i Sverigedemokraternas eldiga tal.

PER MAGNUSSON

Parisoula Lampsos

Parisoula Lampsos

Lena Katarina Swanberg

Lena Katarina Swanberg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22