MITT LIV

Sep 8th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Mitt liv

Av Michael Parkinson
Parky. My autobiography 2009
Översatt av Erland Törngren
Norstedts 2009

Med hjälp av mildhet, humor och ett omättligt intresse för sina medmänniskor inom underhållningsbranschen och den obegripliga sporten cricket har Michael Parkinson knallat mot stjärnhimlen som TV-intervjuare.

Han föddes i en gruvarbetarfamilj i Yorkshire 1935. Familjen var mestadels utan pengar, men eftersom alla hade det ungefär likadant var detta ingen stor sak. Bostäderna var omoderna och unge Michael fick som övriga bybor stå i kö för veckans bad. I sin biografi påstår Parkinson att han var grabben som alltid gjorde som han blev tillsagd, fast det gjorde han inte alltid i plugget där han blev osams med rektorn.

Så fort han tagit examen sökte och fick han jobb på lokaltidningen och därmed var karriären utstakad. Redan från allra första början intresserade han sig för och imponerades av underhållningsstjärnor av allehanda slag. Under en vindlande karriär i både England och Australien har han kapitaliserat på detta intresse.

Jag har sett intervjushowen Parkinson ganska ofta på svensk TV och njutit av samspelet mellan gäster och programvärd. Tyvärr missade jag hans möte med en stridslysten Muhammed Ali om vilket han berättar i boken. Inte heller såg jag hans dust med en dryg Meg Ryan – vilket är synd eftersom bokstäver på en sida inte förmedlar den ”dramatik” som förekom.

Betyder då detta att Michael Parkinson inte kan förmedla det ha vill i skrift. Inte alls, han är en tränad och erfaren journalist, men här känns han ljummen. Milt roande, lagom insiktsfull och, verkar det, återhållet informativ.

Men den som vill låta sig överösas av underhållningshimlens stora namn har en hel del att hämta ur Parkys omväxlande liv.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22