MITRANIA NR 3, 2003

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Red: Robert Andersson, Lilian Wiberg
Mitrania 2003

Det här är Mitranias bästa nummer hittills. Det är matigare med utökat sidantal (64 sidor), det finns småändringar som det vällovliga notisuppslaget, men framför allt är det ett rejält novellnummer. Omslaget i färgutskrift är riktigt tjusigt.

Faktamaterial är intervju med författaren Andreas Roman, sf-kongressreportage, nyhetsnotiser, ett par mindre artiklar (bl.a. om datorsimulerad verklighet) och recensioner. Och så fem noveller. Lukten av Tomas Eklund handlar om en man som går till ytterligheter för att spåra en konstig lukt i sitt hus. Tyvärr känns den litet för långdragen, och alltför inspirerad av Ray Bradburys icke obekanta Frukten i skålens botten. Klara Rhodens Gudarnas stad är en inte oäven fantasy, som ovanligt nog blandar in litet vampyrism. Bente Danielssons Arvet är en skräckis om en dam som får ett stort hus med en konstig betjänt i arv; den är rätt välskriven, men jag tyckte inte idén riktigt höll.

Petri Salins Utkordad är numrets bästa novell. Framtidens rymdstridspiloter behöver sex för att prestera bra. Underfundig. välskriven, bra idé. Robert Anderssons Möte på Callisto Central handlar om en man som träffar på en dubbelgångare, som bär på en förstörelsebringande bomb. Han skriver utmärkt; det är litet Poul Anderson över Robert Andersson. Tyvärr kan man även här misstänka utomstående inspiration, nämligen från Philip K Dicks novell The Impostor.

Överlag är novellernas skrivkvalitet god. Idékvaliteten är lägre, men det är högsta betyg för Mitrania på iden att köra ett sprängfullt novellnummer!

AHRVID ENGHOLM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22