MISSTÄNKT MORD

Jul 2nd, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Misstänkt mordAv Anki W. Karlsson och Bo Wide
Hjalmarson & Högberg 2008

Det blir lite speciellt när specialister på polisarbete och sjukvård skriver deckare, det ligger liksom i sakens natur. Anki Karlsson är sjuksköterska och Bo Wide är kriminalpolis (och har tidigare haft åsikter om utredningen gällande mordet på Olof Palme). Olikt de flesta polisromaner som skrivs i Sverige får man här reda på hur en mordutredning går till, från förundersökningsregistrering till det slutliga förhöret där den misstänkte erkänner.

Det mesta av historien handlar om det eventuella mordet på TV:s programledare Sandra Westerberg som faller ihop före premiären på det nya, upphaussade programmet Morgonstund. Sandra körs till sjukhus där hon dör. Eftersom det är en känd person som förlorat livet drar våldsroteln i Stockholm igång en utredning, som om det vore fråga om annat än sjukdom, olycksfall eller självförvållat.

Det var länge sedan jag läste en polisroman som är uppbyggd som en pusseldeckare från de engelska ”gyllene åren”. Ändå är det en gedigen procedurroman där nitiska (och någon inte fullt så nitisk) poliser gör vad de kan för att reda ut det märkliga dödsfallet. En ung polis, Malin, är något av romanens huvudfigur trots att det är ett arbetande kollektiv som beskrivs. Hon är energisk, kanske till och med för mycket för hennes eget bästa och blir en av flera som får fram alldeles för många presumtiva mördare mot slutet.

Själva storyn är inte över hövan spännande, om man ser den ur en thrilleraspekt. Ingen av utredarna hotas till livet, som det brukar gå till i amerikanska böcker som skrivs efter Formulär 1A. Spänningen ligger i stället i beskrivningen av det polisiära gnetandet i en utredning som leds av en gammaldags polisman – en riktig polis, för att använda Leif GW Perssons vokabulär. Det känns realistiskt och gediget och mitt i ”de andras” slitiga arbete kan läsaren ta det lugnt och njuta av att jobbet blir gjort, på ett riktigt svenskt sätt.

Några skönhetsfläckar som underliga kursiveringar och ett antal särskrivningar går att ha överseende med.

KJELL E. GENBERG

Det första fallet som polisens cold case-grupp löst är ett som Bo Wide var spaningsledare för. Läs nyhet i Dagens Nyheter 30/5 2008. Där finns också länkar till olösta mord.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22