MISSIONÄREN — seriemördaren från Göta

Mar 12th, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Recension

Omslag till MissionärenAv Suni Olsson
BoD, 2016
ISBN 9789176990988, storpocket, 279 sidor

Det här är tredje delen i vad som början skulle bli en trilogi, Ringar på vattnet. Men det blir fyra delar, den fjärde ska jag strax läsa. De tidigare heter Granne med lyckan och Mordet i Risveden.

Till denna har han ändrat sitt förnamn på bokomslaget, från Sune till Suni. Han har fortsatt att ge ut på egen hand och samma detaljanmärkningar som med de förra är kvar, men det har blivit bättre: alltid bra med förlagsredaktör och en korrekturläsare, men visst kan han skriva och visst ser man ett samhällsengagemang i botten. Intrigerna är inte märkvärdiga, men han kan fixa spänningshöjningar, vilket ju måste vara grunden för spänningslitteraturen.

Sune-Suni OlssonAlla böckerna i serien hänger ihop men har olika huvudpersoner som kan vara bipersoner i andra delar. Och de utspelar sig alla längs Göta älv, i Bohuslän och Västergötland. Här är ju till och med orten Göta med i titeln.

Denna känns lite som en mellanbok. Den delar sig i två berättelser, en där ”missionären” är huvudperson och vi följer hans psykopatiska dödande och sexutnyttjande, och en där vi följer en grupp poliser som utreder några mord. Vi läsare vet förstås att handlingarna hänger ihop.

Jag gillade mest polisdetaljen med en så inkompetent chef att en grupp poliser tar ledigt och inrättar ett eget spaningshögkvarter. Dåliga chefer finns det gott om i deckarvärlden (och är inte helt borta från den svenska polisiära verkligheten), men här har de protesterande poliserna gått ett steg längre.

Vi på Dast vet att Sune/Suni kan skriva och han har också försett oss med ett antal noveller i retrostil.

Det ska bli intressant att läsa den avslutande delen för att se om han får ihop alltsammans. Den som vill läsa kan dock rekommenderas att börja från början även om varje bok kan läsas för sig.

LEIF-RUNE STRANDELL

Suni på webben: http://lyan.suni.nu/index.php/wiki/suni-olson/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22