MISSIONÄREN I LEKEBRUK

Jul 21st, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Missionären i LekebrukAv Tomas Eriksson
Blue publishing, 2014
ISBN 978-91-86293-21-5, inb, 376 sidor

Först: ingen deckare även om det finns en hel del brottslighet. Snarare en utvecklingsroman, även om jag inte tycker att just huvudpersonen utvecklas särskilt mycket, vilket dock en del bipersoner gör.

Det är 70-tal och den unge idealistiske nyutexaminerade läraren vill sprida de nya pedagogiska idéerna ut i landet. Han hamnar i Lekebruk, en liten bruksort utanför Örebro, där den stora arbetsgivaren är ett välkänt vitvaruföretag, här lätt omstavat.

På baksidan kan vi läsa att Håkan Ågren möter nepotism, homofobi, aggressiv motvilja mot förändringar och ett förakt för nollåttor. Boken har beskrivits som feelgood och humoristisk. Burlesk möjligen. Det är ett hårt vinklat porträtt av en bruksort på 70-talet, som författaren tydligen har viss erfarenhet av (men nog inte som lärare).

Huvudpersonen är inte helt positivt skildrad: han är en velpotta som vill väl men som underskattar problemen. Skolan styrs i praktiken av tillsynsläraren som misshandlat flera elevgenerationer och inte tål nya tag.

Håkan finner, som han hoppats efter en havererad kärlekshistoria, nya kvinnor. Den första är inte precis vad han brukar falla för, jobbar på dagis och sköter hemmet åt pappa och två vuxna storebröder som inte vill flytta hemifrån. Men hon är den som vet vad hon vill och är ett, omedvetet, feministiskt föredöme och den jag fick mest sympati för i hela personkretsen. Jo, och den lokale polisen som faktiskt vet hur man arbetar på en sådan ort.

En nidbild (skriven av en nollåtta), en satir, en nutidshistorisk landsortsskildring. Stundtals kul, ibland närmande sig ett ödesdrama (fast helt till undergången går det inte vad än baksidan säger).

Lite fyrkantigt skriven, och miljöskildringen är inte helt tydlig. Men en debutroman som förhoppningsvis kan få författaren att försöka sig på en ny bok.

LEIF-RUNE STRANDELL

Tomas Eriksson

Tomas Eriksson. Foto Melker Dahlstrand  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22