MISSGÄRNINGAR

Nov 20th, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till MissgärningarAv Petra Nyberg
Lava förlag, 2021
ISBN 9789189261 594, 281 sidor

Det börjar med en relativt realistisk avrättning 8 maj 1850, och slutar med en epilog som berättar vad som hände med den avrättades medbrottslingar. Däremellan: en historia som utspelar sig 1848–50, 1937–47 och 2019, där pusselbit läggs till pusselbit och den egentliga spänningen ligger i samspelet mellan de olika tidsepokerna. Allt utspelar sig på landsbygden öster om Lund, i Lund och i Malmö.

Huvudpersonen i händelserna 2019 är Emma, arkivarie i Lund. Hon har hand om bouppteckningen efter sin gammelmoster som nyligen avlidit 104 år gammal. Ida hade bott de sista 80 åren av sitt liv i ett gammalt torp i Revinge. När Emma går igenom torpet upptäcker hon märkliga saker i sin gammelmosters liv, samtidigt som hon sliter med sin egen vardag i en familj som lämnar en del i övrigt att önska när det gäller samhörighet.

I Emmas liv finns också en mystisk förlust. Berättelsen varvas med det autentiska mordet 1848, och händelserna 1937–47 i Idas liv.

Berättelsen är skickligt upplagd. En stor del av berättelsens styrka ligger i att författaren själv är arkivarie och på ett realistiskt sätt kan beskriva vad man kan hitta i arkiv och vilka kompetenser som krävs för att verkligen bli framgångsrik i sitt sökande. Kängorna mot glättiga TV-program och mindre kompetenta arkivforskare uteblir inte, men de är heller inte dominerande. Det är också tydligt att Nyberg har tillägnat sig äldre tiders språkbruk på ett rimligt sätt – det markerar tiden men tar inte över.

Ordet deckare nämns inte i vare sig baksidestext eller på baksidesfliken men nog är det en väldigt klassisk deckare till sin struktur, och därtill en läsvärd sådan.

Ett par av de bärande trådarna i berättelsen lämnas obesvarade. Det finns skäl att misstänka att vi ganska snart får läsa en uppföljare som utforskar de mer samtida händelserna.

GIT CLAESSON PIPPING

Petra Nyberg

Petra Nyberg. Foto från författarens webbplats https://petranyberg.se/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22