MINUTEN FÖRE MIDNATT

Jan 8th, 2020 | By | Category: 2020-01 jan, Recension

Omslag till Minuten före MidnattAv David Baldacci
One minute to midnight, 2019
Översättning John-Henri Holmberg
Bokfabriken, 2020
ISBN 978-91-78353-58-3, inbunden, 447 sidor

David Baldacci är flitig och haft flera olika serier med olika huvudpersoner. Detta är den andra med Atlee Pine, FBI-agent i Arkansas där hon är ensam agent i sitt distrikt som gränsar till Grand Canyon. Hennes enda medarbetare är den betydligt äldre Carol Blum är kontorets administratör.
Vi lärde känna dem båda i den förra boken, Lång väg till rättvisa. Titeln på engelska handlar om mercy, vilket är Atlees bortförda och aldrig hittade tvillingsyster. Den boken, liksom denna, inleds med att Atlee besöker en känd seriemördare som brukar röva bort barn. Hon har en aning om att han ligger bakom hennes systers försvinnande.

Upprörd av detta och på väg hem får hon ett larmanrop, en man har rövat bort en liten flicka. Atlee ingriper, räddar flickan med kan inte stoppa sig från att bruka övervåld mot gärningsmannen. Så hennes chef tycker att hon ska ta ledigt för att lugna ner sig, eller annars får hon sparken.

Så den påtvingade ledigheten tänker hon använda för att fortsätta att gräva i vad som hände, och hennes lojala medhjälpare följer med till Atlees uppväxtstad Andersonville. Den staden finns och författaren redovisar ordentligt vad den numera lever på: turister som besöker museerna och det gamla fängelseområdet efter det amerikanska inbördeskriget, och där man särskilt lockar med att spela upp fältslag från kriget.

Väl på plats råkar Atlee hamna i ett mordfall och den lokala polisen och senare också ordinarie FBI-personal ber henne vara med och utreda.
Det blir alltså två parallella utredningar, en om hennes barndomstrauma och en om en seriemördare med egendomliga sätt att visa upp offren.
Finns det kopplingar? Vad hände egentligen när Atlee var liten? Vem kan man lita på?

Som vanligt är det snabba ryck i berättelsen, och det är snabbläst trots många sidor. Det är en bra bok i metoo-tider, Atlee och Carol är moderna kvinnor som inte tar skit av män, och som klagar på att FBI ännu inte är tillräckligt jämställt.

Författaren har också ett avsnitt med varningar för hur de stora internettjänsterna kartlägger oss. Och hur den datoriserade aktiehandeln har inbyggda risker.

LEIF-RUNE STRANDELL

David Baldacci

David Baldacci. Foto Alexander James

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22