MINOTAUREN NR 18

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Red: Rickard Berghorn,
berghorn@a lephbokfor lag.se,
www.alephbokforlag.se 4 nr 179 kr,
pg 622 70 31·9

Senaste Minotauren har huvudtemat Ray Bradbury, som behandlas i tre utmärkta artiklar. Bäst var redaktör Berghorns egen, en fyllig skildring av Rayans karriär. Synd bara att Utländska Förlaget ignorerade förfrågningar så att M inte kunde bjuda på en tidigare oöversatt Bradbury-novell.

Redaktören själv novellerar med Ödlan, numrets enda novell, välskriven men aningen slak. Intrigen leder ingenstans. Det blir en välskriven vinjett av novellen. Annika Johanssons krönika klagar på att böcker idag är så tjocka och går i för långa serier som aldrig slutar. Hon bidrar även med en utomordentlig artikel om Shirley Jackson. Vi får en skildring av stumfilmsklassikern Nosferatu och en artikel om skräckinfluenser hos August Strindberg. Den senare kämpar hårt för att klämma in Ågust i horrorfacket; denne skrev aldrig uttrycklig skräcklitteratur, utan ”som om” det spökade.

Pål Eggert fortsätter att övertyga som bokrecensent – recensionsavdelningen finge gärna vara längre – och sist får vi läsarkommentarer. Men måste redaktionen gå i svaromål för varje brev? Hans Arnold står för tjusig bild till det färgtryck som nu är standard för omslaget. Mitt enda klagomål är att jag skulle vilja se 1-2 noveller till.

AHRVID ENGHOLM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22