MINNS MIG SOM EN ÄNGEL

Apr 29th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till Minns mig som en ängelAv Kristina Appelqvist
Piratförlaget, 2014
ISBN, 978-91-642-0424-0, inb, 412 sidor

Kristina Appelqvist har bytt förlag och huvudperson men håller sig i Skövde och sitt ”gamla” universitet i Västergötland. Och hon skriver den sortens deckare som får en att minnas Maria Langs kriminella miljöer och stil.

Nu är det inte längre universitetsrektorn som är huvudperson utan litteraturforskaren Helena Waller (som vi utlovas få följa i fler böcker), som också är med i styrelsen för en stiftelse som delar ut ett prestigefyllt pris. Inte lika fint som Nobelpriset förstås, men tidigt får hon veta vem som ska få just det nästa gång.

Det är en annan i stiftelsens styrelse som berättar det, en annan litteraturvetare som siktar på att bli rektor för Stockholms universitet. Och han vet det, säger han, för att hans fru sitter i Svenska Akademien. Han vill att Helena ska hjälpa honom att skria ett tal som ska handla om pristagaren, och då är det ju bra att veta i god tid innan.

Helena har nämligen talskrivande som bisyssla. Hon anlitas av dem som behöver hjälp, och hon håller sin verksamhet så hemlig som det går.

Så sker ett mord, och sedan ett till. Först är det en avskydd kvinna som arbetar på ett äldreboende, och sedan en av ledamöterna i den litterära stiftelsen, en danska med Karen Blixen som specialitet.

Den vane deckarläsaren misstänker förstås att de två morden hänger ihop (även om man nuförtiden inte alltid kan vara säker på det, fast här är vi förstås i Maria Lang-liknande miljöer).

De som läst författarens tidigare böcker och gillar dem kommer att gilla den här minst lika mycket. Miljöerna känns äkta men är lite skissartade. Att de flesta av de misstänkta personerna, i styrelsen, inte får riktigt heltäckande porträtt är ju det vanliga i de här berättelserna, och inget att klaga på.

En deckare för den som inte gillar de alltför blodiga och realistiska. Dessutom med en ovanlig dödsorsak.

LEIF-RUNE STRANDELL

Kristina Appelqvist

Kristina Appelqvist. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22