MINNEN OCH MISSFÖRSTÅND En roman om en man som heter Jim Carrey

Mar 24th, 2021 | By | Category: 2021-03 mars, Recension

Omslag till Minnen och missförståndAv Jim Carrey och Dana Vachon
Memoirs and misinformation, 2020
Översättning Fredrika Spindler
HarperCollins, 2020
ISBN 978-91-509-6163-8, 287 sidor

Jim Carreys filmkarriär startade 1994 med Den Galopperande detektiven. För många av oss Jim är lika med Ace Ventura, den djurälskande snoken med märkliga kroppsrörelser… Vild och rolig är två ord man förknippar med Jim Carreys prestationer på vita duken.

Det ryktas att det kommer en ny film Ace Ventura 3. Det är oklart om Jim får huvudrollen igen. Vi få hoppas på det. I väntan på filmen kan man läsa en bok om Jim Carrey och hans värld. Vad hände med komikern sedan startskottet på hans karriär. Att hamna i huvudet på Jim Carrey är en skrämmande upplevelse. Så mycket ångest, ensamhet, sjuka infall och vardags komik inbäddade i så mycket pengar.

I boken Minnen och missförstånd berättar Jim Carrey och Dana Vachon en historia om skådespeleri, kändisskap, vänskap och bekräftelsebehov i Hollywood. Det finns personliga minnen, hallucinationer och feberdrömmar. Här är ett stycke från sid 265 som beskriver utomjordingarnas attack mot filmstjärnor på Tonys Taverna i Hollywood:

”Hela restaurangen flammade upp i blodrött när dödsstrålarna fick korn på deras meningsskiljaktighet, snuddade vid Travoltas bröstkorg, slog rakt genom Willows skalle, skar Sandlers och Chandlers överkroppar itu och kauteriserade såväl muskler som organ, vilket ledde till att arma stackarna inte dog utan levde vidare i stympad form. …. ”Jag går in”, sa Cage.” Nicolas Cage, Sean Penn och Jim Carrey anländer till undsättning förstås. ”Woohaa!”

Dana Vachon är känd för sin bok Mergers & Acquisitions, en Wall Street-satir från 2007 om jag har förstått det rätt. Han sägs vara en meriterad journalist som medverkat i The New York Times och Vanity Fair.

Mitch Kaplan (Bokcirkel Books & Books) säger i YouTube-sändningen att innehållet i memoarer är som “Kurt Vonnegut on acid. ”The Sirens of Titan” Vonnegut on LCD…” Jag vet inte om han menar att boken är skriven av personer som låter som att de var under påverkan av hallucinogena substanser. Eller att själva berättelsen är som en tripp med berg och dalbanor. Det är så skruvat att man få snabbläsa för att orka med eller läsa i mycket små doser för att inte blir snurrig själv.

Intressant presentation av Dana och Jim finner ni på ”A Virtual Evening with Jim Carrey & Dana Vachon!” [https://www.youtube.com/watch?v=C-TbF2BBdoc]

ANDRÉ LOUTCHKO

Jim Carrey och Dana Vachon

Jim Carrey och Dana Vachon. Foto författarna

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22