MINNAS HEMLIGHET

Jun 11th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till Minnas hemlighetAv Monic Arvidson W
Idus förlag 2012
ISBN 9789187001307, inb, 303 sid

Minna, tretton år, bor i Uppsala. Hon kallar sin mamma vid förnamn och känner sig inte älskad. Inte av någon. En dag drar hon en sticka ur tassen på en vit ekorre och får en vän. Ekorren blir en följeslagare in i nya världar där Minna är uppskattad, väntad, älskad och fruktad. Tidshopp, miljöbyten, möten med varelser som inte enbart är människor påminner om datorspelens nivåer och belöningssystem. Minna är i centrum. Hon utkämpar strider. Bekämpar sjukdomar. Förvärvar kunskaper och får genom sin okuvlighet kännedom om sin verkliga familj.

Monica Arvidson WDet är en hjärtskärande, spännande, superlogisk och överraskande läsning. Monic Arvidson W väver mästerligt in stoff från det bästa ur sagornas värld. Jag känner igen fallet som för Alice till Underlandet. En eldfrustande drakes skatt. De flygande fasorna. Tomtar och troll och förtryckare med ödlehuvud, som urstigna ur Tolkiens grymma värld. Men med nya djup och oväntade vändningar.

Skenbart gulligt med de godas ständiga vakande över Hela, en kraft vars jämvikt har rubbats och som nu är ondskefull, med dagar som handlar om att samla örter, laga mat, träna att skjuta pilbåge och att tyda tecken, avlöses av konfrontationer med dödliga utgångar. Minna växer i takt med sina insikter och erfarenheter. När hon återkommer till skolan gör hon upp med sina mobbare. Det är en nödvändighet. Hon kan inte, tror jag, fortsättningsvis låta sig begränsas av småsinta idioter. Hon har mycket att uträtta, i kommande böcker.

Minnas hemlighet är en utmärkt bok för fantasyläsande barn/ungdomar från nio år. För en fortsättning ser jag fram emot. Däremot bör det inte vara så många korrekturfel, brytningsfel och annat som kunde ha gjorts annorlunda för att inte skämma läsningen av en bok som ger mersmak.

HELENA SIGANDER

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22