MIN SYSTER, SERIEMÖRDAREN

Mar 25th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Min syster, seriemördarenAv Oyinkan Braithwaite
My sister, the serial killer, 2018
Översättning Fredrika Spindler
Lind & Co, 2020
ISBN 978-91-7861-650-3, inbunden, 230 sidor

Blod är tjockare än vatten, ett gammalt talesätt. Men kan en syskonkärlek töjas hur långt som helst? Den frågan håller spänningen het i den nigerianska författaren Oyinkan Braithwaites prisade thriller. Korede är en mycket ansvarstagande sjuksköterska på St Petersjukhuset i Lagos, hopplöst förälskad i sin avdelningsläkare Tade. Hennes lillasyster Ayoola är andlöst vacker med en hudfärg ”mellan grädde och kola”, totalt ansvarslös, totalt egoistisk som irriterat mördar sina pojkvänner. Varje gång kallar hon på storasyster som kommer ilande med alla effektiva redskap för att utplåna spåren och medan Korede skurar och tvättar talar Ayoola övertygande om självförsvar. Gemensamt stjälper de sedan kroppen från Third Mainlandbron ner till saltkrabborna.

Arma kloka Korede inser ju att detta inte kan fortgå. Hon har en säkerhetsventil i komapatienten Muhtar som hon anförtror allt i trygg vetskap om att han aldrig kan föra det vidare.

Tempot som hela tiden är snabbt ökar till ilfart när Ayoola fäster sina stora ögon på Tade och Muhtar som genom ett mirakel vaknar till liv och minns Koredes biktande röst.

I korta tillbakablickar får man ett mardrömsporträtt av systrarnas far. Det gör att man motvilligt på de sista sidorna accepterar Koredes beslut. Fast det var länge sedan jag kände så med en romanfigur.

KERSTIN MATZ

Oyinkan Braithwaite

Oyinkan Braithwaite. Foto Studio 24

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22