MIDSOMMARGRYNING

Aug 22nd, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag till MidsommargryningAv Lars Wilderäng
Massolit Förlag 2013
ISBN 9789187135248, inb, 333 sidor

Lars Wilderängs första bok hette Midvintermörker och handlade i nutid om en rysk invasion av Sverige och då framförallt Gotland. I denna fortsättning har året blivit 2023 och Gotland är ”självständigt” under Rysslands beskydd. Det tidigare kriget benämns mellandagskriget.

På midsommardagens morgon vaknar svenskarna med avbrutna kommunikationer, brölande flyglarm och i TV meddelar ÖB att Ryssland har anfallit igen. Ska landet ställas inför samma problem igen eller är det möjligen en statskupp.

Wilderäng är bra på att skapa krigsaction. Han gräver ner läsaren i skyttegravarna. Vi får vara med. Den förra boken innehöll så mycket tekniska och militära beskrivningar att det ändå stundom blev lite enformigt. Han har tonat ner det lite nu, men han kunde stryka ännu mer av den varan. Vikt, längd och tillverkningsår mm på fartyg, stridsplan och robotar är bara intressant för den mest inbitne.

Jag vet inte om han beskriver nu befintliga stridsmedel eftersom handlingen är förlagd tio år framåt i tiden. Men eftersom jag varken vet eller vill veta har det ingen betydelse. Det som är bra är han blandar den lilla människans upplevelser i stridssituationer med befälens och stridsledningens. Det ger dimensioner åt boken som ökar läsvärdet.

Jag skrev i min recension av den förra boken att det var action från första sidan till sista och det är det ånyo, men nu med lite mer krigisk återhållsamhet och med fler dimensioner.

NISSE SCHERMAN

Lars Wilderäng

Lars Wilderäng. Foto Ulrica Wilderäng

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22