MIDSOMMARBLOT

May 31st, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till MidsommarblotAv Ewa Klingberg
Historiska Media, 2021
ISBN 978-91-7789-242-7, inbunden 320 sidor

Ewa Klingberg har tidigare arbetat som lärare, ett yrke som hon älskade från första stund. Men passionen för skrivandet tog senare överhanden och sedan 15 år tillbaka är hon författare på heltid. Ewa Klingberg skriver romaner såväl som noveller för veckopressen.

Midsommarblot kunde vara en följetongsroman. Den är lättsamt skriven. Referenser görs till hästböckerna om Jill stallflickan av Ruby Ferguson och vi som läste Jill-böckerna som barn och i tidiga tonåren känner igen både stilen och ”tilltalet” Klingberg använder till läsaren. Men Midsommarblot är tänkt för vuxna. Det är ingen hästbok. Men det handlar om hästar, särskilt Black Bonnie, som Jill i Midsommarblot älskade mest i världen som sextonåring.

Det har gått dryga femtio år, i bokens begynnelse, och Jills och halvbrodern Niklas pappa har dött. Halvsyskonen ses om hastigast på begravningen. Niklas blir fast i faderns hus. Han ska röja för att sälja fastigheten.

Han kommer inte till skott. I en pärm hittar han tidningsartiklar om en hästhandlare som försvann 1965. Niklas lekte Kalle Blomqvist som liten och han bestämmer sig för att lösa det ännu olösta mysteriet med den försvunne mannen.

Vardaglighet avlöser varandra. Mycket kaffedrickande blir det. Tillfälligheter sätter ljus på mysteriet. Genren kallas mysdeckare av förlaget. Myset tycks vara att vistas i Värnamo, i naturen bland vänliga människor. Det kan vara gott nog för en läsning i hängmattan.

HELENA SIGANDER

Ewa Klingberg

Ewa Klingberg. Foto Hanna Åhman

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22