MIDNATTSLINJEN

Aug 5th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till MidnattslinjenAv Lee Child
The Midnight Line, 2017
Översatt av Jan Risheden
ISBN 978-9i1-7679-565-1, 389 sidor

Jack Reacher är på sitt sätt en klåfingrig hobo. Han äger inte mycket och är alltid på väg till någonstans, kanske från någonstans också och på vägen stöter han på något som intresserar honom, förbryllar honom och känner att ”det här måste jag reda ut”. Han gör det för det mesta med hjälp av sina stora nävar men där bakom finns en hjärna.

På sätt och vis är böckerna om honom rätt lika de långserier som tidigare kom som billighetspockets och handlade om cowboys, sheriffer eller drifters som stannade på en plats eller i en situation som de ansåg behövdes redas upp. De hade ofta en intrig som liknar Childs berättelse om sin vagabonderande hjälte som sätter livet på spel för att skapa någon slags rättvisa. I det här fallet är det USA:s bristande förmåga att ta hand om de återkomna soldater som staten skickat till främmande länder för att strida och tydligen helst stupa under the stars and stripes. Överlevare får klara sig bäst de vill och kan.

Förunderligt är att en engelsman som Lee Childs är så skicklig i att beskriva den amerikanska landsbygden. Den väcker känslan av gamla cowboyböcker igen, den ensamme mannen som tappert rider mot slutstriden och precis som Reacher har han ingen mobiltelefon att tillkalla assistans med.

Undrar om det ens hjälpt här. I en pantbutik i Mellanvästern råkar han se en klassring från arméns officershögskola West Point där han själv gått. Det visar sig vara en kvinna som ägt den och blir intresserad. Han börjar spåra ringen, led för led och finner att han inte är den ende som gör detta. Sökandet för honom till ödemarkerna i delstaten Wyoming där mobiltäckningen inte lär vara den bästa.

Det blir en häftig upplösning och vi kan räkna med att Jack Reacher snart kliver på en annan buss för att inleda sitt tjugotredje bokäventyr.

Lee Child är född i Coventry, England men bor nu i USA.

GUGGE HEDLUND

Lee Child

Lee Child. Foto Sigrid Estrada

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22