MIDNATTSFLICKOR

Jul 29th, 2016 | By | Category: 2016-07 juli, Recension

Omslag till MidnattsflickorAv Jonas Moström
Lind & Co, 2016
ISBN 9789174615487, inbunden, 400 sidor

Jonas Moström har kommit fram till sin elfte kriminalroman, och den tredje om Nathalie Svensson som är Nordens främsta expert på psykopater. Vid sin sida har hon även denna gång Sundsvallspolisen Johan Axberg, som läsaren känner igen från författarens tidigare deckare.

Miljön är numera allt oftare Uppsala, istället för Sundsvall där Moström tidigare var bosatt. Författarens sedan tidigare trogna läsekrets i Medelpad kanske grymtar lite, men jag är säkert på att de snällt läser vidare. I alla fall så länge Johan Axbergs familjeliv behandlas.

Det är nämligen så att det är mycket relationsbeskrivningar och många sådan problem som avhandlas i denna serie av deckare. På det viset har Moström mycket gemensamt med flera så kallade deckardrottningar som t.ex Läckberg och Jungstedt. Att en man skriver kriminalromaner där det läggs lika mycket eller mer fokus på de familjära parallellhistorierna är inte helt vanligt. Men det är också bokens svaghet eftersom själva mordberättelsen lättare fångar läsarens intresse.

Under valborgshelgen i Uppsala sker två brutala våldtäkter i Uppsala. Den ena av kvinnorna avlider och hon är också spektakulärt placerad i den anatomiska teatern på universitetet. Nathalie Svensson kallas in, och trots att hon inte är polis får hon stort ansvar i polisarbetet. Dessutom får hon åter arbeta med Johan Axberg. Mellan dem uppstår någon form av gnistor som vi antagligen får se och höra mer av i kommande böcker.

Uppsalamiljöerna är bekanta och väl beskrivna. Dessutom förekommer ett ordenssällskap i handlingen, en sektliknande förening som är minst sagt kvinnofientlig. Misstankarna riktas mot dem liksom mot en man som tidigare dömts för liknande brott. Men Nathalie och Johan får gräva djupt för att finna lösningen. Till sist gör gärningsmannen ett tämligen omotiverat misstag som hjälper dem på traven.

En av författarens bättre böcker och definitivt något för de redan Moströmfrälsta.

NISSE SCHERMAN

Jonas Moström

Jonas Moström. Foto Eva Lindblad 1001bild.se

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22