MENINGEN MED JOBBET

Mar 11th, 2016 | By | Category: 2016-03 mars, Recension

Omslag till Meningen med jobbetNoveller av Stephan Mendel-Enk
Natur & Kultur, 2014
ISBN 9789127138605, 175 sidor

Novellsamlingen från 2014 är en gottepåse fylld med små humoristiska historier byggda på arbetslivets alla floskler och trender. Ett plus är att författarens korrekta språk i sammanhangen bidrar till små komiska överraskningarna.

Stephan Mendel-EnkKontorsrelaterade bekymmer och besvär står i fokus även om några av de 27 (de flesta korta) novellerna handlar om annat arbete som till exempel att vara mamma eller serbisk maffiaindrivare med Rosettis syndrom. En sjukdom som drabbar kriminella och som innebär att den sjuka börjar låta som någon litterär person. Det kan gå väldigt illa som för Jovovic. Han slutade som indrivare åt Älvsjö bibliotek och fick jaga in försenade barnböcker som exempelvis ”Nöff Nöff sa Benny” från någon förskola.

Ett antal kapitel handlar om själva meningen med jobbet, hur det påverkar oss och om vett och etikett på arbetsplatsen. Viktigt är att exempelvis vara försiktig med ergonomiska hjälpmedel. Det börjar kanske med ett höj- och sänkbart skrivbord och ”några månader senare sitter du upphängd i en blandning av saccosäck och gynekologstol och skriver kvartalsrapporter med hjälp av ögonrörelser. Utan att du vet om det har gått till har du hamnat i ett gränsland mellan ergonomiskt anpassad arbetsplats och S/M-klubb där så många anställda före dig gått vilse.”

För dig som jobbar eller åtminstone har hört talas om det, kan den lilla novellsamlingen Meningen med jobbet varmt rekommenderas.

ANCI ROSÉN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22