MELLAN DJÄVULEN OCH HAVET

Feb 20th, 2020 | By | Category: 2020-02 feb, Recension

Omslag till Mellan djävulen och havetAv Maria Adolfsson
Wahlström & Widstrand, 2020
ISBN 978-91-46-23513, inbunden, 389 sidor

Detta är den tredje delen i serien om Doggerland, det icke-EU-land som ligger mellan Danmark och Storbritannien och där förste kriminalassistent Karen Eiken Hornby har många privata bekymmer men också ansvar för svåra kriminalutredningar. Vi träffade henne först i Felsteg, där också fler viktiga personer i hennes liv kommer fram, sedan i Stormvarning som avslöjar ännu mer om hennes privata liv.

Det är en god blandning av klassisk polisroman (inkluderande någon latmask och krånglande chefer) och en roman med fokus på ett kvinnoporträtt. Spänningsintrigerna är två, dels en försvunnen sångerska, världskändis som kommer från Doggerland men som hållit sig undan i många år och har varit borta från scenen under tio år, dels en serievåldtäktsman som skadar kvinnorna svårt, ibland dödligt.

Dessutom är Karens privatliv också spännande, faktiskt så engagerande att det skulle klara sig utan den action som en del av polisarbetet utmynnar i.

Jag är väldigt förtjust i fiktiva länder. Författaren har lagt ner mycket arbete på att göra landet normaleuopeiskt med lagom mycket lokal kultur, med beskrivning av miljöer så att läsaren får en bra inre bild av landet. Det känns som om det skulle kunna vara ett bra semestermål.

Jag hoppas att författaren inte överger sitt land.

LEIF-RUNE STRANDELL

Maria Adolfsson

Maria Adolfsson. Foto Caroline Andersson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22