MEDAN FLODEN STIGER

Nov 18th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till medan floden stiger

Av Henrik Kullander
Wahlström & Widstrand 2008

Det här är en roman som fordrar en del av sin läsare. En helt liten realistisk berättelse om Erik och Lina som befinner sig på bröllopsresa. De har bilat genom Europa och kommit till en liten stad utmed Elbe. De tar in på ett enkelt hotell i de äldre delarna av staden. Sen gör de små utflykter, ensamma, tillsammans eller med ett annat svenskt par. Erik dricker för mycket. Och pratigheten känns lite för irriterande.

Parallellt med bashistorien flyter ett surrealistiskt berättande in. Och det är nog det som håller intresset vid liv för romanen.

Floden stiger. Det kraftiga vårregnet får Elbe att stiga över sina breddar. Garage står under vatten och Erik och Lina kan inte komma åt sin bil. De blir mer eller mindre, efterhand, instängda på sitt hotell. Vänner och gäster försvinner. Hotellrum vandaliseras. Polisen kommer och undersöker vad som hänt. Ingen förstår vad eller vem som ligger bakom försvinnandena. En svensk översättare har ett långtidsboende på översta våningen. Vad gör han? Vem är han egentligen?

Ju mer vattnet stiger även i hotellet, desto fler lik, dyker, eller rättare sagt, flyter upp. Är det deras vänner som flyter omkring?

henrik kullander

Medan jag läser boken börjar jag fundera över vad Kullander vill med sin roman. Hur skall jag uttyda de olika elementen. Till sist fastnar jag i ett pastor Janssonmönster, där allt kan tolkas. Men det handlar mer om min egen fantasi.

Visst är Henrik Kullander en av våra mest spännande författare i den yngre generationen. Medan floden stiger är emellertid enligt mitt tycke inte hans bästa roman.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22